Bipolar Bozukluğu Olmak Polisliğe Engel mi?
Günümüzün gözde mesleklerinden bir tanesi polislik için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartları yerine getiren kişiler polislik başvurusu yapabilirken şartların bir kısmını sağlayamayan kişilere ise başvuru hakkı verilmemektedir. Bundan dolayı da bu şartların bilinmesi son derece önemlidir. Bahsedilen şartlardan bir kısmı da sağlık ile ilgilidir. Bilindiği gibi polisler bazı zor görevleri yerine getirmekte ve bunun için de sağlıklarının buna uygun olması son derece önemlidir.
Polis olmak isteyen ve polislerden bir kısmı tarafından sağlık konusu ile ilgili sorular sorulmaktadır. Bipolar bozukluğu olmak polisliğe engel mi sorusu da bunlar arasından yer almaktadır. Bu sorunun cevabı bipolar bozukluğu olan kişiler için çok önemlidir.
Bipolar Bozukluğu Olmak Polisliğe Engel mi ?
Bipolar bozukluğu olmak polisliğe engel mi konusuna giriş yapmadan önce bu rahatsızlık hakkında bilgi vermek gerekmektedir. Bipolar bozukluğu psikolojik bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bu hastalığın tanımı oldukça kapsamlıdır fakat yazımızın konusu tam olarak bu olmadığı için genel bir tanım ile yetineceğiz. Bu hastalık genel olarak ruh halindeki aşırı değişiklikler olarak bilinmektedir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişi normal ruh halinde de olabilmektedir. Maniden depresyona kadar farklı hallere giren ruh hali doğal olarak kişinin hayatını etkilemektedir. Bundan dolayı da kişilerin yapmış olduğu meslekler de etkilenmektedir. Dolayısıyla söz konusu rahatsızlığa sahip olan kişiler polislik yapıp yapamayacağını merak etmektedir.
Bipolar bozukluğu olmak polisliğe engel mi konusunda değinilmesi gereken bir başka husus ise bu hastalığın kimlerde görülebileceği ile ilgilidir. Bu hastalık genellikle 15 ile 24 yaş arasındaki kişilerde görülmekte ve yaşam boyu devam etmektedir. 20 yaş civarında görülme olasılığı ise daha fazladır. Dünyadaki her 100 kişiden 1 ile 2 kişi arasında bu hastalık görülmekte olup kadın ve erkeklerde görülme durumu eşittir. Hastalık ile ilgili genel bilgiler bu şekildedir. Fakat söz konusu rahatsızlığın çok daha kapsamlı bir anlatımı olduğunu burada bir kez daha tekrar edelim. Bu rahatsızlığın çok belirgin belirtileri bulunsa da teşhisin mutlaka uzman bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.
Bipolar bozukluğu olmak polisliğe engel mi konusuna gelecek olursak buradaki husus ilgili yönetmelikte belirtilmiştir. Bu yönetmeliğe göre kişiler bu hastalığın polisliğe engel olup olmadığını öğrenebilmektedir. Emniyet Sağlık Yönetmeliğinde hastalıklar farklı sınıflara ayrılmış durumdadır. Söz konusu sınıflar ise A, B, C ve D olarak adlandırılmıştır. A, B ve C sınıfında olan hastalıklar polisliğe engel değildir. Fakat D sınıfında bulunan hastalıklara sahip olan kişiler polisliğe devam edememektedir. Öğrencilerde ise farklı bir uygulama bulunmaktadır. Polis adayları ve polislik eğitimi alan öğrenciler için C sınıfında yer alan psikiyatrik hastalıklar D sınıfında kabul edilmektedir. Dolayısıyla da bu durum dikkate alınarak uygulamalar yapılmaktadır.
Hastalık Sınıflandırmaları
Bipolar bozukluğu olmak polisliğe engel mi konusunda genel olarak hastalık sınıfları hakkında bilgi verilmesi yararlı olacaktır.
- A Sınıfı: Ruhsal yönden tam olarak sağlıklı olan kişiler bu sınıfta değerlendirilmektedir. Kişilik bozukluğu, kekemelik ve intihar girişimi bulunmaması gerekmektedir.
- B Sınıfı:
- Historik bağımlı, obsesif kompulsif ve benzeri kişilik bozukluklarına sahip olan nevrotik kişilikler bu sınıfta yer almaktadır.
- Geçirilmiş nevrotik bozukluklar
- Konuşma bozuklukları (Hafif ve orta derece)
- Geçirilmiş psikosomatik hastalıklar
- C Sınıfı: (Bu sınıfta yer alan hastalıklar öğrenciler için D sınıfında kabul edilmektedir.)
- Kişinin çalışma şeklini etkileyen ve kronik hale gelmiş olan nevrotik bozukluklar
- Kronik olarak görülen, kişinin çalışma verimini etkileyen psikosomatik hastalıklar
- Organik nedenlerden kaynaklanan hafif derecedeki kişilik bozuklukları ve geçirilmiş akut organik ruhsal reaksiyonlar
- Geçirilmiş ve tam olarak geçmiş alkol ve madde bağımlılığı
- Kendisi ve çevresindekiler için herhangi bir tehdit oluşturmayan çalışmasını ise hafif derecede bozan kronik seyirli travma sonrasında oluşan stres bozukluğu
- Mentalretardasyon (IQ düzeyi en az 70 olmalı)
Bipolar bozukluğu olmak polisliğe engel misorusunun cevabı burada yer alan sınıfta yer almaktadır. D sınıfına ait hastalıklar aşağıda yer almaktadır.
- D Sınıfı:
- Antisosyal, şizotipal, borderline, paranoid, şizoid kişilik bozuklukları
- İleri derece konuşma bozukluğu, nevrotik bozukluklar ve psikosomatik hastalıklar
- Psikotik bozukluklar (Bu madde içerisinde bipolar bozukluk da yer almaktadır.)
- Kronikleşmiş alkol ve madde bağımlılığı
- Psikoseksüel bozukluklar
- İntihar girişimleri
- Organik nedenlerden dolayı meydana gelen ileri derecedeki kişilik bozuklukları, kronik organik ruhsal bozukluklar
- Kronik seyirli travma sonrasında meydana gelen stres bozukluğu
Hastalığın Teşhisi Durumunda Polislerin Durumu
Bipolar bozukluğu olmak polisliğe engel mi sorusunun cevabı bu şekilde verilmiş olmaktadır. Bipolar bozukluğu D sınıfında yer almaktadır ve bundan dolayı da bu hastalık polisliğe engeldir. Söz konusu hastalık sonradan ortaya çıkması durumunda da kişilerin polisliği bitmektedir.
Bipolar bozukluğu olmak polisliğe engel mi konusu genel hatları ile bu şekildedir. Söz konusu hastalık kişilerin farklı ruh hallerine bürünmelerine neden olduğu için kişilerin polislik mesleğini tam olarak yerine getirmelerine engel olabilmektedir. Bundan dolayı da bu kişilerin polis olmasına izin verilmemektedir.
Hocam geçmiş psikiyatrik tanı ile ilgili size bir konu hakkında danışmak istiyorum. 2016 da tecili bozdurup muayene oldum. Psikiyatri bölümünden uyum bozukluğu teşhisi konuldu. Heyette bana 1 yıl erteleme verdi. Ben bu 1 senelik süre zarfında tekrardan ne gidip tedavi oldum nede ilaç kullandım. 1 sene sonunda tekrar gidip muaneye oldum ve askere gidebilir sağlamdır raporu aldım. Hemen akabinde üniversite kazandığım için tekrardan tecil ettirdim. Yaşadığım bu psikiyatri raporundan dolayı olan 1 yıl erteleme süreci benim polis olmama engelmidir. E nabızda bu tanı yazmamakta ilacta kullanmadım. Hangi hastalık diliminde olmuş oluyorum bunu bana söylerseniz çok sevinirim.
Pmyo 2. Sınıftayken polis olmama 3 ay kala bipolar tanısı verildi.Kazanılmış tüm haklarım yok sayılarak ihraç edildim.Gih memuru olmam mümkün değil mi? 2. Sınıf öğrencisinin bazı hakları vardı.