Bekçi Alımı

Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır ? Şartları Nelerdir ?

Bekçilik uygulamasının yeniden başlatılmasıyla birlikte birçok aday da bekçi olabilmek için kıyasıya bir mücadele içine girmiş durumda. Son günlerde en çok talep gören meslek gruplarından biri haline gelen bekçilik, İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan duyuru sonrası yaklaşık 6 – 7 aydır adaylar tarafından heyacanla bekleniyor. Bekçi alımları yeni yayınlanan 772 sayılı çarşı ve mahalle bekçisi kanunu kapsamında yapılıyor. Bekçilik mesleğini icra etmek isteyen adaylar, eğer bekçilik eğitimine kabul edilirlerse çarşı bekçiliği ve mahalle bekçiliğinden birinde görev yapmaya başlıyorlar.

Hem yeni bir iş kolu olması sebebiyle hem de insanlar tarafından önemsenen bir meslek olmasından dolayı bekçilik mesleği için adaylardan büyük bir talep geliyor. Öncelikle adayların şunu bilmesinde fayda var ki, birçok il için bekçi alımı yapılacak. Bununla ilgili netleşen bilgileri sizlere aktarmaya çalışacağız. Örneğin Türkiye ‘nin en büyük ve nüfusa oranla en kalabalık şehri konumunda olan İstanbul ‘da 2000 bekçi görevlendirilecek. Sizler için bu yazımızda bekçilikle ilgili en çok merak edilen konulara dair açıklamalarda ve bilgilendirmelerde bulunmaya çalışacağız. Bekçi alımları bundan sonra da düzenli olarak yapılması beklenen uygulamalardan.

Bunun için de adaylardan bazı kriterler ve yeterlilikler istenmektedir. Şunu bilmekte fayda var ki bekçi alımları için KPSS şartı mevcut değildir. Bu yıl için İstanbul ‘da 2000 bekçi alınacağından bahsetmiştik, tüm Türkiye ‘de ise bu rakam 7000 bin seviyesinde olacak. Polislik mesleğinde kadın adaylar başvurabilirken orada olduğu gibi bekçilikte kadın adaylar başvuru yapamıyor. Yalnızca erkek adaylar başvuru yapabilirken adayların en az lise mezunu olması gerekmekte. Bununla birlikte diğer şartlar başka memurluklardakiyle benzerlikler gösteriyor. Yaş kriteri ve aranılan tüm şartlarla ilgili tüm detaylı bilgileri sizlere aktarmaya çalışalım.

Bekçi Adayları İçin Başvuru Şartları ve Aşamaları

Bekçilik uygulamasının tekrar başlamasıyla birlikte bu mesleği kendine hedef seçen ve bu doğrultuda adım atmak isteyen adayların aklında pekçok farklı soru bulunur. Öncelikle yeni bir uygulama olması sebebiyle adaylar için bilgiler polislik vs. gibi diğer memuriyet türlerine oranla daha sınırlı olabilir. Bunun için adaylara istenilen yeterlilikleri ve başvuru şartlarını iletmeye çalışacağız;

  • Sadece Türkiye cumhuriyeti vatandaşları bekçi olmak için başvuruda bulunabilirler. Diğer ülke vatandaşları veya farklı ülkelerde yaşayıp oranın vatandaşlığında bulunan Türkler başvuruda bulunamaz. Geçerli bir nüfuz cüzdanınız ve Türk vatandaşlığınız olması gerekmektedir.
  • En az ilkokul mezunu adaylar çarşı ve mahalle bekçiliği için başvuruda bulunabilirler. Bu açıdan polis olmak isteyipte ilkokul mezunu olan adaylar için emniyet güçlerinde çalışma imkanı doğmuştur. Bildiğiniz gibi polis olmak için en az lise mezunu olma şartı aranmaktadır. Ancak ilkokul mezunlarının da bekçi olabilmesiyle ilkokul mezunları için farklı bir iş imkanı da ortaya çıkmış oluyor.
  • Bekçi olmak isteyen adayların askerlik görevlerini tamamlamış olmaları gerekir. Henüz askere gitmemiş olan adayların çarşı ve mahalle bekçiliği için herhangi bir başvuru yapması mümkün değildir.
  • Adayların çarşı ve mahalle bekçisi olabilmek için ya da memur olabilmek için herhangi bir hukuki ya da fiziki engelinin bulunmaması gerekir.
  • Çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyen adayların silahlı görev yapmaya karşı herhangi bir engeli bulunmamalıdır. Hem fiziki hem hukuki olarak silah kullanmaya engelli bulunan adaylar mahalle ve çarşı bekçisi olamazlar.
  • Tüm adaylar için yapılacak olan güvenlik soruşturmasından iyi bir netice alınması gerekmektedir. Yapılacak güvenlik soruşturması olumsuz neticelenecek adayların bekçilik başvurusu yapması mümkün değildir.
  • Sağlık şartlarında istenilen herşeye uyumlu olunması gerekmektedir. Bu şartlar için resmi açıklama yapıldığı zaman inceleyerek daha detaylı bilgiye ulaşmanız mümkündür.
  • Ağır hapis cezası gerektiren bir suçtan dolayı herhangi bir ceza alınmamış olması gerekir. Bu tür suçlardan dolayı hapis cezası almış olan adaylar mahalle ve çarşı bekçiliği için başvuruda bulunamazlar.
  • Adayların herhangi bir siyasi parti ile alakasının veya üyeliğinin olmaması gerekir. Ayrıca siyasi partilen yan kuruluşlarında da görev yapılmamış olması şartı aranmaktadır.
  • Devlet güvenliğine karşı işlenmiş suçlardan herhangi bir hüküm giymemiş olması gerekir. Terör örgütleriyle herhangi bir bağının bulunmaması Terör propagandası yapmamış olması gerekmektedir. Uyuşturucu vs. gibi zararlı madde kullanmamış veya kullanmıyor olması gerekir. Ayrıca bu zararlı maddelerle ilgili tedavi görmemiş veya halihazırda tedavi görmüyor olmak gerekmektedir.

Yukarıda saydığımız tüm şartlara eksiksiz olarak uyan adaylar mahalle ve çarşı bekçiliği için başvuruda bulunabilirler. Elbette tüm şartlar ve detaylar için başvuru kitapçığına bakmanız en iyisi olacaktır. Biz burada önemli bazı şartları size aktardık ancak daha detaylı bilgi için resmi başvuru kitapçığı yayınlanınca bakabilirsiniz.

Bekçi Adayları İçin Başvuru Aşamaları

Bekçi olmak isteyen adaylar yukarıda belirttiğimiz şartların tamamına uydukları taktirde bekçi olabilmektedir. Adaylar için tüm şartlar detaylı olarak resmi aday başvuru kılavuzunda yer alacaktır. Yukarıdaki şartlar hemen hemen polislik şartlarıyla benzerlik gösterir. Geçmiş dönemlerde polis adaylarıdan istenen şartlara göre de aklınızda bekçilik şartlarıyla ilgili bazı sonuçlara varabilirsiniz. Şimdi sırayla bekçi olmak isteyen adaylardan istenilen belgeleri sizlere aktaralım;

  • Bekçi olmak isteyen adaylar sınav dilekçesini doldurmalıdır
  • En az ilkokul mezunu olduklarına dair diplomaları olmalıdır
  • Son 12 ay içerisinde çekilmiş olan 4 adet biyotmerik fotoğrafları olmalıdır
  • Sınav ücreti ilgili bankalara yatırılıp dekontu olmalıdır.
  • Adaylarda terhis belgesinin olması gerekmektedir

Tüm bu yukarıdaki belgelere eksiksiz olarak sahip olan adaylar başvuru noktalarına bireysel olarak gidip başvuruda bulunmalıdırlar. Başvuruda bulunan adaylar sınav öncesinde ön sağlık kontrolünden geçmektedir. Ayrıca burada adayların vücutlarında herhangi belirleyici iz var mı yok mu ona bakılır. Diğer bütün sağlık şartları için aranan muayeneler yapılır ve adaylardan sağlık şartının tamamına uyanlar yazılı sınava girmeye hak kazanırlar.

Yazılı sınav sonrasında fiziki ve sözlü sınava da girecek olan adaylara, yazılı sınavda 100 adet soru sorulur. Bu sorular;

  • Matematik
  • Fen
  • Türkçe
  • Sosyal Bilgiler
  • Hayat Bilgisi
  • Genel Kültür

Kategorilerinde sorulmaktadır. Adayların bu sınavdan en az 50 puan alması gerekir. Bu puanın her yıl değişebileceğini aklınızda bulundurmalısınız. Bu sınavda 50 ve üzeri alan adaylar fiziki yeterlilik sınavına girmektedir. Bu sınav aynen polislikte olduğu gibi parkurdan oluşan bir sınavdır. Adaylar bu aşamada da elenebilirler bunun için fiziki olaran bu sınava hazır halde gitmelisiniz. Elbette yalnızca bu sınava değil bundan önceki yazılı sınava da hazırlıklı gitmeniz sizin açınızdan faydalı olacaktır.

  • Fiziki yeterlilik sınavından yani parkur bölümünden adaylar 60 ve üzeri puan alınması mecburidir. Bu puanın altında alan adaylar elenirler. Eğer 60 ve üzeri almışsanız sözlü mülakata girmek için hazırsınız demektir. Sözlü mülakat da adayların elebileceği bölümlerden biridir. Diğer iki sınava olduğu gibi buna da iyi hazırlanmanızda fayda var.

 

  • Sözlü mülakat sınavından 70 puan ve üzerinde alan adaylar başarılı kabul edilirler. Sıralamaya dahil edilen bu adaylar diğer yazılı sınav ve parkur puanlarıyla birlikte ölçülerek en yüksek alan adaylar asil aday ünvanını alır.

 

  • Bu aşamadan sonra adayların yapmaları gereken şey tam teşekküllü bir devlet hastanesine gidip Çarşı ve Mahalle bekçisi olmaya elverişlidir raporu almak olmalıdır. Sağlık raporunu da alan adaylar için geriye kalan şey hakkında yapılacak olan güvenlik soruşturmasıdır.

 

  • Güvenlik soruşturmasında da aday için herhangi bir poblem çıkmazsa valilik onayı ile birlikte adaylar atandıkları görevlerine başlamaktadır. Eğer adayların güvenlik soruşturması veya sağlık raporunda problem çıkarsa bu durumda yedek adaylar çağrılmaktadır.

 

  • Adayların 30 yaşından büyük olmaması ve bulunduğu il sınırlarında 1 yıldır ikamet ediyor olması Ayrıca kötü şöhretli tanınmıyor olması da gerekmektedir. Boy olarakta en az 167 cm boyunda ve boyuyla uyumlu vücut kitle endeksine sahip olması gerekir.

 

  • Adayların bilmesi gereken en önemli şeylerden biri de mahalle ve çarşı bekçisi alımı yapılırken adayların girdiği yazılı sınav %25 oranında Fiziki mülakat sınavı %25 oranında etkilidir. Son olarakta sözlü mülakat sınavı %50 oranında etki etmektedir. Daha detaylı bilgiyi kurumların resmi internet sitelerinden elde edebilirsiniz.

Mahalle Bekçiliği Hakkında Çok Sorulan Sorular

Renk Körlüğü ve Çarşı-Mahalle Bekçiliği

Çarşı ve Mahalle Bekçisi Yaş Hesaplama

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

70 Yorum

  1. Polislik parkuru çok zor. 2 kere girdim olmadi. Bekcilik parkuru birebir ayni mı polislikle ?

      1. Bedelli askerlik ödemesi yaptım ama celb dönemima daha var. Bu şekilde başvurum kabul edilirmi

  2. Bekçilik başvurusu için ortaokul ilkokul yeterlimi şartlarda hala bu geçerli ama net bilgimi??

  3. Hocam doğum tarihim 17.07.1988 olmaz herhalde
    Bekçilik için 02.07.1988 istiyor başvuru yapayım mi yine de fikrinizi alabilir miyim

  4. On basvuruyu yaptim ancak bireysel basvuruyu nasil yapacagimiz hakkinda bilgi yok yardimci olurmusunuz

      1. Esim yozgat pomende okuyor guvenlik arastirmasi sonrasinda bir partide uyeligini farkkettik bir sorun yasarmiyiz sildirsek gecmi kalmis oluruz

  5. Esim yozgat pomende okuyor guvenlik arastirmasi sonrasinda bir partide uyeligini farkkettik bir sorun yasarmiyiz sildirsek gecmi kalmis oluruz

  6. merhaba, daha önce kendi isteğimle uyuşturucu tedavisi gördüm ama sabıka kaydım temiz başvuruda sorun çıkar mı?

  7. Merabalar yukarıda yazınızda belirtilmiş bir şık en az ilk okul diye fakat yorumlarda en az lise dengi deniyor sayfada yanlış olarak mı telafuz edilmiş ilk okul cümlesi. Tesekkürler.

  8. Şuan bankaya para yatırdım internetdende başvuru yaptım ön başvuru için yeterlimi biyere dilekçe vermm gereklimi acaba

  9. 1 sınav sonra lise mezunu oluyorum açıktan okuyorum yanlız sınav tarihim başvurular bittikten sonra benim bekçilik için sınava girmeye hakkım var mı ?

    1. şu an için bir çalışma söz konusu değil ama içişleri bakanlığı il yönetimleri ile görüşerek ihtiyaç ve talep üzerine bilgi verecektir..

  10. ben lise okuyorum ve az bi kredim kaldı mezun olmaya başvuru yapabilirmiyim geriye kalan bütün sartlar uygundur.
    basvuruyu nerden yapabilirim

    1. Çarşı ve mahalle bekçili başvurusu Polis Akademisi (PA) sitesi üzerinden e-devlet bilgileri ile yapılmaktadır. Başvuru ücreti 2019 için 125 TL’dir. Öncelikle bu ücreti yatırmanız daha sonra da e-devlet bilgileriniz ile başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

  11. 84 doğumlu ve babası çarşı ve mahalle bekçisi iken vefat etmiş birisi başvuru yapabilir mi. Ayrıca ön lisans mezunu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün