Bekçiler PÖH ya da Polis Olabilir Mi?
Bekçiler uzun bir süreni ardından tekrar iş başına geçmeye başladılar. Bu kapsamda birçok yeni bekçi alımı yapılacağı duyuruldu. Özellikle gelen mültecilerin çoğalması ile beraber sokaklardaki güvenliğin sağlanması şart oldu. Bu güvenliği ise eski Türk filmlerinden veya yaşı yeten kişiler canlı olarak görmüşlerdi. Mahalle bekçileri sorumlu olduğu alanda sürekli olarak devriye halinde dolaşır. Gördüğü olaylara müdahale eder veya olay çıkmasının önüne geçer. Böylelikle toplum arasındaki huzur sağlanmış olur. Bekçiler PÖH ya da polis olabilir mi konusu ise kafaları karıştırmaktadır. PÖH veya polislik için başvuruda bulunmayıp, bekçi olan kişiler direkt olarak PÖH ya da polisliğe geçmek istemektedirler. Konu hakkındaki detaylı bilgileri yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.
Süleyman Soylu Bekçi Açıklaması
Resmî olarak yapılan duyuruda 10 bin bekçi alınacağı duyurulmuştu. Süleyman Soylu bu rakamın üstüne 500 kontenjan daha ekleyerek toplamda alınacak bekçi sayısını 10 bin 500’e yükseltti. Böylece 2019 yılında alınacak olan 10 bin 500 bekçi kapasitesi sayesinde bu rakama eşit olarak işsiz sayısı da azalacaktır. Güvenlik işini yapmaktan hoşlanan ve devlet memuru olarak çalışmak isteyenlerin kaçırmak istemeyeceği bir fırsattır.
Bekçi Alımı Nasıl Yapılacak?
Bekçi alımları sınavlar ile birlikte yapılmaktadır. Bekçi olacak adaylar öncelikle ön sağlık kontrolünden geçerler. Bu aşamadan sonra ise giriş sınavına girilmeye hak kazanılıyor. Giriş sınavlarında yazılı sınavlar, fiziki yeterlilik sınamaları, sözlü sınavlar sizleri bekliyor olacak. Yazılı sınavda tüm sorular testlerden oluşmaktadır. Cevaplarınızı ise optik kağıtlara aktararak belgenizi teslim edersiniz. Ortaokul düzeyinde sorulan ve 5 şıktan oluşan test sınavı geçilemediği takdirde bekçi alımından elenmiş oluyorsunuz. Sınavda 100 soru bulunuyor olup hayal bilgisi, fizik, matematik, genel kültür, Türkçe gibi sorular bulunmaktadır. Soru dağılımı hakkında henüz net bir bilgi verilmemiştir. Bekçilik sınav tarihleri ve başvuru tarihleri için sitemizi takip ederek en son güncel bilgilerden haber olabilirsiniz.
Bekçilik Başvuru Şartları Nelerdir?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- İlkokul mezunu olmak,
- Askerlik ödevini bitirmiş olmak,
- 18 yaşını tamamlamış, 31 yaşından gün almış olmak,
- Hapis cezasına çarptırılmamış olmak,
- Kamu haklarından yararlanamıyor olmamak,
- Memur olma konusunda herhangi bir engel bulunmaması,
- Silah taşıma veya silahlı görevlerde bulunmaya engel bulunmaması,
- Sağlık yönetmeliğine uygun şartları taşımak.
Aynı zamanda bekçilik için başvuru yapacak kişilerin herhangi bir siyasi partiye üye olmaması gereklidir. Başvuru tarihinden itibaren herhangi bir partide üyeliğiniz varsa bu ilişkiyi kesmeniz gerekmektedir. Partide işlemler geç olabileceğinden dolayı mutlaka bekçilik başvuru tarihinden önce kayıt silme işlemini çözmelisiniz. Aksi takdirde başvuru yaptığınız tarihten 1 gün sonra bile silinen bir üyeliğiniz varsa bu durumda eleneceksiniz.
Bekçilerin PÖH veya Polis Olma Durumu
Bekçiler PÖH ya da polis olabilir mi sorusunun cevabını resmî olarak bir kesinlik olmasa da yapılan açıklama ile verebiliriz. İzmir Emniyet Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmede bekçilik uygulaması hakkında konuştu. Ardından İçişleri Bakanlığı sözcüsü tarafından gelen bir cümle bekçilerin gözünde umut ışığı doğmasına neden oldu. Söylenen söz ise bekçilerin de polisliğe alınma şansı olduğuydu. Bekçiler polis olabilir yani gerçek bir polis memuru sayılabilir. Aynı zamanda bekçiler PÖH olabilir. Bunun açıklaması ise, bekçilik görevinde başarılı olan kişiler arasından seçim yapılacağı yönündedir. İçişleri Bakanlığı tarafından söylenene göre bekçilik görevinde üstün hizmet sağlayıp diğer bekçilerin arasından sivrilenleri polis kadrosuna alacaklarını belirtti. Bu durumda bekçi olanlar ve işini iyi yapanlar, yaptıkları işlerin karşılığını terfi ile alabilecekler.
2019 – Bekçilik İçin Sağlık Yönetmeliği Nasıl ?
İlkokul Mezunları Bekçi Olabilir Mi ?
Bekçiliğe Engel Hastalıklar Neler?
Bekçilik Boy Kilo Şartları