Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır ?
Askerlik çağı gelmiş her Türk genci yavaş yavaş hazırlıklarını yapmaya başlıyor. Henüz bitmediyse okulunu bitirmeye çalışıyor, herhangi bir iş yerinde devam ediyorsa istifasını vermeye hazırlanıyor ya da psikoloji olarak önündeki uzun ayların nasıl geçeceğine dair derin derin düşünmeye başlıyor. Sonra da hiç düşünmeden elinde yoklama kağıdı ile tutuyor şubenin yolunu ve askerlik muayenesi nasıl yapılır, tecrübe ederek öğreniyor.
Askerlik Muayenesi Nedir?
Askerlik sağlık muayenesi nasıl yapılır diye sormadan önce bu muayenenin ne olduğunu açıklamakta fayda var. Askerlik muayenesi, askere gitmeden hemen önce çiçeği burnunda asker adaylarına yapılan sağlık kontrolüdür. Biraz daha detaylandıracak olursak, askere gitmeye aday olan her bireyin, belirli prosedür ve kurallar altında, gerçekleştirmesi zorunlu sağlık taramasıdır diyebiliriz.
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği İle Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır ?
Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve ya göreve yeni başlayacak olan herkes Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği şartlarının gerektirdiği şekilde muayene edilir. Yine düzenlenen her rapor bu yönetmelik baz alınarak hazırlanır. Ayrıca bir kişinin üst rütbelerde görev yapıp yapamayacağı, bordo bereli, komando, yedek subay gibi statülerde bulunup bulunamayacağını yine bu yönetmeliğin hükümleri belirler.
Bu yönetmeliğin amacı; Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu olan personelin, öğrencilerin ve askerlik göreviyle yükümlü vatandaşların Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki görevlere uygunluk bakımından sağlık yeteneklerini tespit etmek, ayrıca barışta ve savaşta yapılacak sağlık işlemlerini düzenlemektir.
Sağlık Muayenesi Hangi Hastanelerde Yapılır?
Askerlik sağlık muayenesi nasıl yapılır sorusu kadar önemli bir diğer soru da bu muayenelerin nerelerde yapıldığıdır. Her asker adayının askerlik görevine başlamadan önce hangi hastane ve kuruluşlarda muayene olabileceğini 1111 sayılı Askerlik Kanunu belirler. Bu kanuna göre yükümlünün sağlık muayenesi öncelikle kayıtlı olduğu yerdeki aile hekimi tarafından yapılır. Yoksa askerlik şubesinin olduğu yerlerde yapılabilir ya da en yakın resmi sivil sağlık kuruluşları ile asker hastanelerine gidilebilinir.
Askerlik Muayenesine Ne Zaman Gidilir?
Kişinin ikametine gönderilen askerlik muayene kağıdı ile birlikte çok vakit geçirmeden ya da hemen ilk fırsatta ilgili askerlik şubesine giderek belli başlı kontrollerden geçmesi anlamını taşır. Burada yine aynı prosedürler doğrultusunda kişinin vücudundaki belirli uzuv ve organlar kontrol edilerek askerlik görevine elverişli olanlarının işlemleri yapılır. Kişi eğer askerliğe elverişli olmayan bir rahatsızlığa sahipse şubeden doğrudan askeri hastaneye sevki gerçekleştirilir.
Günümüz Şartlarında Askerlik Muayenesi
Yukarıda anlattığımız askerlik sağlık muayenesi nasıl yapılır konusundaki kontrolleri artık aile hekimlerine devredilmiş durumdadır.
İlk işlemler ve muayene için askerlik kurumuna giden adaylar, bağlı bulundukları aile hekimlerine gönderilmektedir. Buradaki doktorlar da tam bir fizik muayenesi yapmaktadırlar. Özellikle kişiye dair ağırlık ve boy miktarlarını tespit ederler.
Ayrıca askerlik sağlık muayenesi nasıl yapılır için en önemli belgelerden olan ve içeriği askere alma yönergeleri ile belirlenen yoklamada uygulanacak sağlık durumu hakkında bilgi formu, kişiye el yazısı ile doldurtularak imzalatılır. Muayeneyi gerçekleştiren doktora da “Aile Hekimi / Tek Tabip Değerlendirme” kısmındaki gerekli bilgiler yazdırılır.
Bu detaylı muayene sonrası sağlamlık ya da tespit edilen hastalık nedeni ile “Hastalık ve Arızalar Listesi” kısmından karar verilen “Askerliğe Elverişlidir” kararı verilir. Böylece kişinin askerlik yapmaya uygun olduğu kanıtlanmış olur. Bireyin durumu askerlik yapmaya olanak vermiyorsa da askeri hastaneye sevk edilmesi gerektiğine dair karar yoklama belgesine yazılarak bunu bir kez de onların nazarında belgelendirmek istenilir. Burada illa ki doktor muayenesinde bir hastalık bulunmak zorunda değildir. Bezen aile hekiminin elindeki alet ve makineler hastalığa tanı koymaya yetmeyebilir. Durum böyle olunca da yine neticelendirmenin sağlamlığı açısından sevk etmek gerekebilir.
Hastane Şartlarında Askerlik Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır ?
İlk muayene eğer aile hekimliğinde yapılmıyorsa ya da aile hekimliği asker adayını daha detaylı bir muayene ve sonuç için hastaneye gönderiyorsa, birey burada biraz daha fazla zaman geçirecek demektir. Çünkü yapılacak test ve analizler, isteme nedenine bağlı olarak uzun sürebilmektedir. Yani kişi eğer bir rahatsızlığı olduğundan bahsediyorsa ya da ilk muayenelerde büyük denilebilecek bir hastalık bulgusuna rastlanıyorsa süreç uzar. Kişinin gözlem altında tutulması, uzman doktorlarca değerlendirilmesi ya da MR, röntgen gibi tetkikler ile laboratuvar sonuçları gerekebilir.
Sonuç olarak her halükarda kişinin sağlık durumu tam olarak tespit edilmek zorundadır. Bu tespit ile de hastane tarafından kişiye “Askerliğe elverişlidir”, “Ertesi Yıla Bırakma”, “Sevk Geciktirme” ya da “Askerliğe Elverişli Değildir” raporlarından bir tanesi verilir.
Herkese Detaylı Muayene Yapılır mı?
Askerlik sağlık muayenesi nasıl yapılır konusunda merak edilen bir diğer şey de herkese aynı prosedürün uygulanıp uygulanmadığıdır. Öncelikle herkese detaylı bir inceleme yapılmaz. Yani kişi tüm hastalıklara karşı kontrol edilmez. Bir nevi check-up yapılmaz da diyebiliriz. Kişi bir hastalığı varsa söyleyebilir. Muayene de duruma göre detaylandırılabilir. Ancak hiçbir hastalıktan bahsetmez ise sağlık konusunda üzerine gidilmez.
Siz yine de bir sağlık sorununuz varsa bunu kontrol sırasında belirtin. Hasta olduğunuz halde bunu söylemezseniz silah altına alındıktan sonra ciddi problemler yaşayabilirsiniz. Hasta olmadığı halde hasta olduğunu ileri sürenler de sadece doktora zaman kaybettirmiş olur. Bu hiçbir işe yaramaz.
kadınların atanma durumu nasıldır?