Askerlik Celp İşlemleri

Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama

Askere almada yaş alt sınırının 20 olduğunu askerlik yükümlülüğüne sahip tüm vatandaşlar bilirler. Tıpkı bu alt yaş sınırında olduğu gibi askere gitmek için üst sınır olarak 29 yaş belirlenmiştir. 1111 sayılı Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama işlemini ay ve gün üzerinden değil yıl üzerinden yapmaktadır. Yılın hangi ayında ve gününde doğduğunuzun bir önemi yoktur. Hangi yılda doğdu iseniz o yıla 29 ilave ederek bu üst sınırı bulabilirsiniz. Aşağıda verilen örnekler ve kimlerin bu üst sınır yaşından yararlanabileceklerini anlatarak konuyu biraz açalım.

Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama Nasıl Yapılır

Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan her erkeğin askerlik görevini yapması zorunludur. Söz konusu zorunluluk hem Anayasada hem de kanunlarda açıkça belirtilmektedir. Sağlık ve eğitim gibi mazereti olmayan her erkek vatandaş 20 yaşında askere alınmaktadırlar. Söz gelimi 1998 doğumlu olan yükümlü 2018 yılında askerliğini yapmalıdır. Askerlik yükümlülüğü bulunan kişi doğduğu yıl olan 1998’in üstüne 20 ilave ettiğinde 2018’i, yani askere gideceği yılı bulmuş olur. Tıpkı zorunlu askerlik yılı hesabında olduğu gibi Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama işleminde de yukarıda bahsedilen yöntem kullanılır.

Yükümlü olup kanunda belirtilen mazeretleri bulunduğundan dolayı vazifesinin tecil edilebileceği üst sınır olan 29 yaş yükümlü açısından bir eşiktir. Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama işlemi yapılırken yine zorunlu alma yaşı olan 20’de olduğu gibi ay ve gün hesabı değil yıl hesabı dikkate alınır. 1989 doğumlu bir kişi kanunda belirtilen erteleme sebeplerinden tacil ettirdiği vazifesini 2018 yılı sonunda yerine getirmelidir. Burada 1989’un hangi ayında doğduğuna bakılmadığından 1 Ocak 1989 ile 31 Aralık 1989’da doğmanın askerlik kanunu açısından bir farkı yoktur. Her ikisi de 29 yaşını doldurmuş olarak değerlendirilmekte ve ona göre işlem tesis edilmektedir.

Yukarıda sözü edilen ve Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama esnasında dikkate alınan eşiği (yüksek lisans ve doktora eğitimi hariç) her ne sebeple olursa olsun hiç kimsenin aşması mümkün değildir. Başka bir anlatımla 29 yaşı doldurduğu halde hala askerliğini yapmamış durumda ise yükümlü hiç bir okula kayıt yaptırılamaz. Askerlik şartı aranan hiç bir resmi iş ve işlemi gerçekleştiremez. Kamu kurumlarında işe alınamaz ve hali hazırda kamu görevlisi ise askerlik görevini ifa etmesi için kurumdan ücretsiz olarak zorunlu izin verilerek ifa süresi dolana kadar ilişiği kesilir. Gitmemekte ısrar ederse devletin zor kullanma gücü ve yetkisi kapsamında işlemleri yapılır.

Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama İşleminden Kimler Yararlanır

Lisans düzeyi ve altındaki okullarda eğitimi devam edenler 29 yaş eşiğine kadar Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama işlemi kapsamında yararlanabilirler. Eğer eşik sınırda okul bitmemiş ise tecil süresi dolduğu için okula devam etmek ve ertelemeden yararlanmak mümkün değildir. Sadece okul ve eğitimi devam edenler için geçerli olmayan bu durum iş hayatına atılan / atılacak olanlar için de geçerlidir. Belirli bir süre stajyer olarak çalışılan işler ve uzmanlık gerektiren müfettişlik, uzmanlık, kaymakamlık, hakimlik vb mesleklerde belirli bir süre kurumları tarafından tecil talep edilmesi nedeni ile erteleme işlemine muhatap olanlar da en fazla eşik sınıra kadar bu haktan yararlanabilmektedirler.

Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans yapmak isteyenler Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama ile ilgili dikkatli davranmak zorundadırlar. Şayet hesap hatası yaparlarsa Lisans sonrası eğitim için askerlik görevini ifa etmeden kayıt yaptırma hakkından yararlanmaları mümkün olmaz. öyle bir durumla karşılaşma ihtimali doğmuş ise sürenin dolacağı sene içerisinde en geç okulların sonbahar dönemine kayıt yaptırmaları gerekir. Böyle bir planlama yapma imkanı bulunmuyorsa yapılabilecek tek şey bir an önce görevin ifası yoluna gidip kariyer planlarını terhis sonrasına bırakmak en doğru yöntem olacaktır.

1989 yılı ve sonraki tarihlerde doğanlar 2018 yılı içerisinde Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama konusunda herhangi bir sorun ile karşılaşmayacağından dolayı 31 Aralık 2018 tarihine kadar yüksek lisans kaydını yaptırabilirler. Söz konusu kayıt işlemi kesin kayıt niteliğinde olmalıdır. Ön kayıt niteliğindeki bir işlem tecil işleminin gereğini yerine getirmemektedir. Ayrıca yine 1989 ve sonrası doğumlu olanlar içinde 2018 senesi içerisinde yüksek lisans eğitimini tamamlayacak durumda olanlar için adı geçen yaş üst sınırı geçerli değildir. Yüksek lisans ve doktora seviyesindekiler için 35 yaş limit olarak belirlenmiştir.

Sağlık sorunları nedeni ile ertelenmiş olan yükümlülüğü yerine getirmede Askerlik Kanunu 29 Yaş Sınırı Hesaplama yöntemi kullanılmaz. Sağlık durumunda iyileşmenin olduğu her yaşta askerliğe kabul işlemi yapılmaktadır. Böyle bir mazeretin sona ermesinden dolayı en son 2016 yılında 44 yaşında bir kişinin askerlik görevini ifa etmek üzere sevk işleminin yapıldığı bilinmektedir. Askerlik kanununun sağlık ile ilgili maddeleri ve ikincil mevzuat çerçevesinde gerekli işlemler yapıldığından merak edenler ilgili mevzuatı inceleyebilirler.

Düz Tabanlık Askerlik Muafiyeti Şartları

Terhis Olan Askere Yol Parası Veriliyor Mu?

Şehit Kardeşi Ve Şehit Çocuklarının Askerlik Muafiyeti

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu