Askerlik Borçlanması İçin Yapmanız Gerekenler
Askerlik, bu ülkenin erkek vatandaşları için bir zorunluluktur. Askerliği yapıldığı dönemde kişilerin sosyal güvenlik sistemi ile bir bağları kalmamaktadır. Bu durum emeklilik için gerekli olan prim yatırıla gün sayısını olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluğu engellemek için askerlikte geçen sürenin borçlanarak, bu süre için prim yatırılabilmektedir. Böylece emeklilik için gerekli olan gün sayısı bu durumdan olumsuz etkilenmemekte, aksine olumlu bir duruma dönüşmektedir. Bu durumdan Sosyal Güvenlik Kurumundaki sigorta sistemine bağlı olan herkes faydalanabilmektedir. Askerlik borçlanmasının yapılması, emekliliğin daha erken sürede kazanılmasını sağlamaktadır. Özellikle emekli olmaya yakın kişiler, eğer o ana kadar askerlik borçlanmasını yapmamışlar ise bu borçlanmayı yaparak eksik günlerini tamamlamak suretiyle emekli olmaktadır. Askerlik borçlanması için yapmanız gerekenler bir takım işlemler bulunmaktadır. Bu işlemlere göre bu borçlanma yapılabilmektedir.
Askerlik Borçlanması İçin Yapmanız Gerekenler ve İlgili Kanunlardaki Düzenlemeler
Askerlik borçlanması için yapmanız gerekenler konusunda bilinmesi gereken ilk husus bu borçlanmayı kimlerin yapabileceğidir. Bu durum askerlik borçlanmasını düzenleyen ilgili yasada açık bir biçimde ifade edilmiştir. 5510 sayılı kanunun bazı bölümleri askerlik borçlanmasını düzenlemektedir. Bu kanun, sosyal güvenlik sisteminde yapılan değişikliklerden etkilenmektedir. Son olarak 2008 yılında sosyal güvenlik sisteminde büyük değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişiklikler sırasında bu kanununda bazı bölümleri değişmiştir. Bu kanun ve askerlikle ile ilgili diğer kanunlar beraber değerlendirilerek askerlik borçlanması hakkında fikir elde etmek daha doğru olacaktır. Askerlik borçlanmasından kimlerin yararlanabileceğini 1111 sayılı askerlik kanununda açık bir ifadeyle belirtilmektedir.
Askerlik borçlanması için yapmanız gerekenler arasında ilk olarak ilgili kanunlarda borçlanma yapabilecek kişilerin arasında bulunup bulunulmadığına bakılması gerekmektedir. İlgili kanunlarda askerliğini er ya da erbaş olan yapan kişiler bu sürelerin tamamını veya bir kısmını borçlanabilmektedir. Askerliğini yedek subay olarak yapan kişiler ise sadece yedek subay okul devresindeki süreyi borçlanabilmektedirler. İlgili kanundaki kısmi borçlanma imkânı vatandaşlara büyük kolaylık sağlamaktadır. Şöyle ki; askerliğini 600 gün olarak yapan bir kişinin emekli olabilmesi için 400 günlük prim ödemesine ihtiyacı olduğunu düşünelim. Bu kişi askerlik süresi içinden sadece 400 günü borçlanarak emekli olabilmektedir. Yani borçlanacak süre askerliğin tamamı olmak zorunda değildir. Askerlik yapılan süre içerisinden istenilen sayıda gün kadar borçlanma yapılabilmektedir.
Askerlik borçlanması için yapmanız gerekenler konusundaki bir diğer husus ise bu borçlanmanın ne zaman yapılabileceği ile ilgilidir. Yani borçlanmanın yapılması gereken zaman aralığının tam olarak bilinmesi ve buna göre borçlanma yapılması gerekmektedir. Fakat askerlik borçlanması ile ilgili kanunlar incelendiğinde bu durum hakkında herhangi bir düzenleme yapılmadığı fark edilmektedir. Böylelikle askerlik borçlanmasının yapılabilmesi için herhangi bir zaman şartı bulunmamaktadır. Borçlanma yapmak isteyen kişiler bunu istedikleri zaman yapabilme özgürlüğüne sahiptir. Fakat askerlik borçlanması yapılması planlanan zamandan biraz önce başvuru yapılması gerekmektedir. Çünkü yapılacak başvuru bazen biraz uzun sürebilmektedir. Başvurunun ardından borçlanma yapılabilmektedir. Böylece askerlik süresi borçlanarak, prim yatırılmış günlere dönüşmektedir.
Askerlik Borçlanması İçin Yapmanız Gerekenler ve Ödeme ile İlgili Bilgiler
Askerlik borçlanması için yapmanız gerekenler konusundaki bir diğer husus ise bu borçlanmanın ne zaman ve nasıl ödeneceği ile ilgilidir. Sosyal sigorta sisteminde yapılan değişikliklerden etkilen askerlik borçlanması ile ilgili kanunlar en son 2008 yılında değişliğe uğramıştır. Bu tarihten askerlik borçlanması için başvuru yapıldıktan sonra 6 ay içerisinde bu borcun ödenmesi gerekmekteydi. 6 aylık süre içinde ister ilk gün, isterse son ay içerisindeki bir günde borçlanma ödemeyi yapılabiliyordu. Hatta 6 aylık süre içerisinde taksitlendirmeye dahi gitme imkânı bulunmaktaydı. Fakat 2008 yılında yapılan değişiklik ile bu durum tamamen değişmiştir. Yapılan yeni düzenlemeye göre askerlik borçlanması için 1 aylık süre verilmiştir. Bu borcun 1 ay içerisinde ve bir defa da ödenmesi gerekmektedir. Yani taksitlendirme imkânı da kaldırılmıştır.
Askerlik borçlanması için yapmanız gerekenler arasında bu konuyla ilgili bilgi sahibi olmak da çok önemlidir. Askerlik borçlanması yapılırken emeklilik zamanı ya da emeklilik hesabı değişim gösterebilmektedir. Askerlik yapılan sürenin tamamı ya da bir kısmı borçlanılarak ödemesi yapıldığında bu süreler sigortalı olarak çalışılmış olarak kabul edilmektedir. Bu durum hem prim yatırılan gün sayısının artmasına neden olmakta hem de bazı durumlarda sigorta başlangıç tarihini etkilemektedir. Askerlik görevini yerine getirmeden önce sigorta girişi olmayanlar, bu borçlanmayı yaptıktan sonra ilk sigortalı olma tarihleri değişiklik göstermektedir. Örnek üzerinde anlatmak gerekirse 1985 yılında askerliğini tamamlayan bir kişinin ilk defa 1989 yılının 8. ayında sigortalı olduğunu düşünelim. Bu kişi askerlik borçlanması yaptığında, sigorta başlangıç tarihi borçlanma yapılan süre kadar geriye gidecektir. Bu kişi 20 ay borçlanma yatırırsa sigorta başlangıç tarihi 1987 yılının 1. ayı olacaktır. Bu da emekliliği çok ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Askerlik borçlanması için yapmanız gerekenler konusuna tam olarak hâkim olunması durumunda bu şekilde avantajlı durumlardan yararlanılacağı bilinmektedir.
Askerlik borçlanması için yapmanız gerekenler konusundaki bir başka husus ise yapılacak ödemenin miktarıdır. Bu durum ilgili yasada düzenlenmektedir. Ödeme yapılabilecek alt ve üst sınır belirlenmiştir. Bu sınırlar arasında yasanın izin verdiği şekilde istenilen miktarda ödeme yapılabilmektedir. Ödeme yapılacak alt sınır, günlük kazancın %32 kadar olmak zorundadır. Buradaki ödemeyle ilgili bilgiler SSK ya da yeni adıyla 4/a sisteminde olan kişilerle BAĞKUR ya da 4/b sisteminde olan kişileri ilgilendirmektedir. Emekli sandığı ya da 4/c olarak adlandırılan sisteme dâhil olan memurlar için ise farklı düzenlemeler yapılmıştır.
Askerlik Borçlanması Hesaplamak İçin Aşağıda ki Adrese Gidebilirsiniz
https://www.ssk.biz.tr/2013-askerlik-borclanmasi-hesaplama/
Admin merhaba ben lise çıkışlıyım bu sene tyt ile nasıl subay olabilirim yada bayan subay alınacak mı lise çıkışlılara bunu nasıl öğrenirim
Subaylık alanımız dışı.