Askerlik Borçlanması Hesaplaması Hakkında Detaylı Bilgi
Askerlik borçlanması, askerliğini yapan sigortalıların askerlik bittikten sonra askerde geçirdikleri gün sayısınca borçlanmaları ve bu borçlarını belirlenen prim gün sayısına göre ödememeleridir. Askerlik borçlanması hesaplaması kişinin askerlik şubesinden aldığı askerlikten sayılan günlerin tespitinin yapıldığı belge ile SGK’ya başvurması ile hesaplanmaktadır. Askerlik borçlanması yapabilecek özelliklere sahip kişiler başvuru yapabilmektedirler. Borçlanma yapabilecek kişiler askerliğini er veya erbaş olarak yapmış kişiler, yedek subay okulunda öğrenci olanlar, harp okuluna devam ederken TSK adına yüksek okulda okuyanların öğrencilik süreleri askerlik borçlanması kapsamına girmektedir. Bunun dışında askerliğini yaparken Türk vatandaşı olan kişiler askerlik sonrasında Türk vatandaşlığından çıkarsa yine de askerlik borçlanması için başvurabilmektedir.
Askerlik borçlanmasının hesaplanması sırasında öncelikle belirlenmesi gereken iki özellik askerlik gün sayısı ve prim ödemesinin hangi kalemden yapılacağıdır. Bunların resmi olarak belirlenmesinin ardından hesaplama yapılabilmektedir. Askerlik borçlanma tutarı SGK, Bağ-Kur ve emekli sandığı için her altı ayda bir değişiklik gösterdiği için askerlik borçlanması hesaplatacak kişinin başvuru sırasında bunu yeniden hesaplatması gerekecektir. Borçlanmanın geri ödemesinin bu güncel hesaplama üzerinden yapılması istenmektedir. Ayrıca askerlik borçlanması asgari ücrete göre şekillenmektedir. Askerlik süresinin tamamı borçlanılabileceği gibi emeklilik için gerekli olan süre sayısınca da borçlanma gerçekleştirilebilir. Askerliğin toplam süresi borçlanılabileceği gibi sadece bir gün bile borçlanma gerçekleştirilebilmektedir.
Askerlik Borçlanması Hesaplanması İçin Nasıl Başvuru Yapılır?
Askerlik borçlanması askerliğini yapmış olan sigortalılar için emeklilikleri adına oldukça önemli bir fırsat olarak görülmektedir. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen askerliğini yapmış erkek sigortalı kişiler bu konuda başvurularını bir dilekçe ile bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları gerekmektedir. Askerlik borçlanması hesaplaması için SGK’nın isteyeceği belgeler arasında askerlik şubesinden alınacak olan ve başvuracak kişinin askerlikten sayılan günlerinin tespitinin yapıldığı ve onaylandığı belge bulunmaktadır. Bu konuda hazırlanması gereken dilekçeyi internet üzerinden de askerlik şubesine göndermek mümkün olmaktadır. Bu belgede askerlik sırasında askerlikten sayılmayan günler çıkarılarak hazırlanmaktadır. Askerlik şubesinden alınan bu belge ile SGK’dan askerlik borçlanmasının hesaplanması istenebilmektedir. Bu başvuruyu genellikle emeklilik için bütün şartları yerine getirmiş olan kişiler eksik prim günlerini tamamlamak amacıyla yapmaktadırlar. Sigortalı olmadan askerliğini yapmaya başlayanlar askerlikten sonra sigortalı bir işe başladıklarında askerlik borçlanması hesaplaması ile işe başlama tarihini öne çekerek emeklilikte pek çok hak kazanmış olacaktır. Borçlanma dilekçesinde; başvuran kişinin adı, soyadı, sosyal güvenlik sicil numarası, askerlik borçlanması hesaplamasının istendiğinin belirtilmesi, askerlik borçlanması miktarının hesabında kullanılacak olan ve seçilen günlük esas kazancın belirtilmesi, askerlik borçlanması için istenen sürenin belirtilmesi bu dilekçede yer almalıdır.
Askerlik Borçlanması Hesaplanması Sigortalıya Neler Kazandırır?
Askerliğini tamamlayan erkek sigortalının başvurduğu askerlik borçlanmasında sigortalının işe başlama tarihi öne alınabilmektedir. Böylece daha az prim ödemesi yapma hakkı kazanılmış olacaktır. Askerlik hizmetini yerine getirmeye başlamadan önce sigortalı olan çalışan askerliğin bitmesinden sonra askerlik borçlanması hesaplamasını yaptırdığında ve belirlenen miktarı ödediğinde 25 yıllık çalışma süresini tamamlamamaları durumunda işe başlama tarihini öne çekmeleri mümkün olabilmektedir. Böylece 25 yıllık sigortalı olma durumu daha öne alınacağı için emeklilik tarihi de öne çekilmiş olacaktır. Olması gereken zamandan daha önce emekli olabilmek sigortalılar için çok büyük bir fırsat olarak değerlendirilmektedir. Emeklilik tarihini öne çekmeden sadece prim gün sayısından askerlik borçlanmasının düşürülmesi de emeklilik hakkının öne çekilmesi için önemli bir adımdır.
Askerlik Borçlanması Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanmasında sigortalı kişi tüm askerlik gün sayısını borçlanabileceği ve toplam askerlik süresini prim olarak ödeyebileceği gibi kendi emekliliği için gerekli olan gün sayısınca da borçlanma isteğinde bulunma hakkı bulunmaktadır. Bu konuda sigortalı olan kişi emeklilik için gün sayısını hesaplattıktan sonra kendisi için gerekli olan gün sayısınca askerlik borçlanması isteyebilmektedir.
Askerlik borçlanması için başvuruda bulunan kişi sonraki dönemde tekrar ihtiyaç durumunda askerlik borçlanmasının kalan kısmı için de yeniden başvuruda bulunabilmektedir.
Askerlik borçlanması hesaplaması yaptıran kişinin bu konuda oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Askerlik borçlanması işlemlerini yaptırıp primlerini ödeyen kişi emeklilik konusunda bir yararı olmadığını fark etmesi durumunda ödediği primleri geri alması mümkün değildir. SGK’nın bu konuda primleri geri ödeme gibi bir işlemi bulunmadığı için bu konuda başvuru yaparken iyi hesap yaparak borçlanmanın işleme konulması uygun olacaktır.
Askerlik borçlanması hesaplanması için asgari ücret baz alınmaktadır. Asgari ücretin % 32’si askerlik borçlanmasının oranı olarak belirlenmiştir. Ödenecek primin hesaplanmasında prime esas olarak alınan kazancın alt sınırının ve üst sınırının belirlenmesi gerekmektedir.
01 Temmuz 2017- 31 Aralık 2017 arasındaki tarihlerde günlük en düşük SGK askerlik borçlanma tutarı 18,96 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktara göre 30 günlük askerlik borçlanması en düşük miktarı 568,80 TL’dir. 180 gün için 2017 askerlik borçlanma tutarı en düşük 3.412,80 TL olarak belirlenmiştir. 180 gün (6) ay için 2017 askerlik borçlanma tutarı en düşük 3.412,80 TL’dir. 360 gün (12) ay için 2017 askerlik borçlanma tutarı en düşük olarak 6.825,60 TL’dir. 540 gün (18) ay için 2017 askerlik borçlanma tutarı en düşük 10.238,40 TL olarak belirlenmiştir. 600 gün (20) ay için 2017 askerlik borçlanma tutarı ise en düşük 11.376,00 TL’dir.
Belirlenen bu miktarlar işlemlerin yapılması yani askerlik borçlanması hesaplaması ardından 1 aylık süre zarfında bu belirlenen miktarın ödenmesi gerekmektedir. Şayet bu bir aylık sürede ödeme yapılmazsa askerlik borçlanması için yeniden başvuruda bulunulması gerekmektedir.