Askerdeyken POMEM Başvurusu Nasıl Yapılır ?
2006 yılında faaliyete geçen Lisans mezunu olan kişilerin başvuru yapacakları Polis Meslek Eğitim Merkezleri ilk dönemlerde Lisans mezunu adaylardan alırken artık kontenjanın %20’sini de Önlisans mezunu olanlara ayırmıştır. Daha öncelerden 7 yerde polis adayı yetiştiren okulların sayısı bugün 33’e yükselerek eğitimine devam etmektedir.
POMEM’e başvuru yapmak isteyenlerin adayların KPSS’e sınavına girerek Lisans Mezunlarının P3 puan türünden 60 almaları gerekirken Önlisans mezunu olan kişilerin ise 70 almaları şartı bulunmaktadır. Başvuracak adaylardan birçok şart yer aldığı gibi herkesin en çok dikkat ettiği ve aklına takılan şartlar arasında Askerdeyken POMEM Başvurusu yapabilir miyim? Sorusu bulunmaktadır.
Askerdeyken POMEM Başvurusu Şartları
Askerdeyken POMEM Başvurusu okulların ilk kurulduğu ve öğrenci almaya başladığı dönemlerde askerde bulunan kişiler POMEM başvurusunda bulunamıyorlardı. Başvuru yapabilmeleri için ya tecilli olmaları veya askerlikle ilişiklerinin bulunmaması gerekmekteydi. Daha sonraki dönemlerde askerde bulunsalar dahi polis alımları yapılmaya başladığı zaman askerlik vazifelerini yaptıkları yerdeki Emniyet Müdürlüğüne başvurularını yapabilmekteydiler. Mülakat ve Fiziki Yeterlilik sınavı dönemlerinde askeri birliklerinden izin alarak sınavlara katılabiliyorlardı.
Vatani görevini yaparken sınava giren ve kazanan adaylar için Polis Akademisi Daire Başkanlığı tarafından bulundukları birliklere yazı göndererek kazanan adayları okullara istenilmekteydi. Böylelikle adaylar polis okullarına gittikleri için terhis belgelerini alarak askerlikten ilişikleri kesilmiş bulunuyordu.
Bunun en büyük nedeni ise 8 Şubat 2011 tarihinde 6109 Askerlik Kanununda yapılan değişiklikle birlikte Polis Eğitim ve öğretim kurumlarının giriş sınavını kazanan, okullarında öğrenim gören kişilerin askerlikten muaf tutulacak maddesinin eklenmesidir. Ancak geçen dönemlerde Polis Özel Hareket alımlarında başvuru yapan ve kazanan adaylar hakkında yazı gitmesine rağmen asker açığının bulunmasından dolayı kazanan adaylar terhis edilmemiş, sonraki süreçte hak kaybı yaşanmaması için kazanan adaylar eğitim merkezlerine yerleştirmeleri yapılmıştır. Hatta vatani görevini yapan kişiler yapılan sözlü mülakata alınmadıkları gibi şartlardan dolayı bazı adaylarda katılamadıkları için haklarını kayıp etmişlerdir. Kanun’da yapılan değişikliğe göre Askerdeyken POMEM Başvurusu yapılmasında herhangi bir sakınca görülmemektedir.
Son Eklenen Şartlar Askerdeyken POMEM Başvurusu
Ancak 22. Dönem POMEM başvurusu kılavuzunda başvuru şartları arasında erkek adaylar için intibak eğitimi başladığı tarih itibariyle 1111 sayılı Askerlik kanuna göre silah altında bulunmamak ile terhis, tecil ve askerlik durum belgesi maddeleri eklenmiştir. Bu maddelere göre yorumlama yapılacak olunursa; Askerdeyken POMEM Başvurusu yapmanın yolu kapatılmış bulunmamaktadır.
Askerlik Kanunu’na göre silah altına alınma, izin durumu ile terhis edilme durumları belirtildiği için, askerlik süresinin kısalması nedeni ve asker ihtiyacının olması nedeni ile sınavda başarılı olan polis adaylarına terhis belgesi verilmemektedir. Ayrıca diğer madde de belirtildiği üzere adaylardan başvuru esnasında askerlik durum belgesi talep edildiği gibi terhis veya tecil belgesi de istenilmektedir.
Vatani görevini yapan kişi askerlik durum belgesi alamayacağı için veya alsa dahi halen asker olduğu göründüğünden başvuruları kabul edilecek ama terhis tarihleri baz alınacaktır. Polis olmak isteyen kişiler vatani görevleri bitiminde sınavlara katılabiliyorlar veya intibak eğitimi başladığı zaman terhis belgesini almış oluyorlarsa o zaman Askerdeyken POMEM Başvurusu yapma imkanları bulunmaktadır. Burada hesaplamayı iyi yaparak kazandığınızda eğitim başladığında sizinde askerlikle herhangi bir ilişkinizin bulunmaması gerekmektedir. İntibak eğitimleri başladığında eskiden olduğu gibi terhis belgesi alamayarak vatani görevinize devam edeceğiniz için hak kaybı yaşayarak mağdur olabileceğiniz gibi haklarınızı da kayıp etmiş olacaksınız.
Askerdeyken POMEM Başvurusu Nasıl Yapılır
Askerdeyken POMEM Başvurusu yapacak olan kişiler şu hesabı iyi yapmaları gerekmektedir. Birincisi bağlı bulunduğunuz birliğin başvurunuzu yaptıktan sonra mülakat ve fiziki yeterlilik sınav dönemlerinde size izin verip vermeyeceğini, ikinci askerliğinizin bittiği zaman intibak eğitiminizin başlayıp başlamadığını değerlendirmeniz gerekmektedir. Çoğu zaman askerlik vazifenizi yaptığınız şehirden başka yerde sınavların yapılma durumu söz konusu olduğu için izin almanız da gidiş ve gelişlerinizde problemler yaşayabilirsiniz. Bu problemi ortadan kaldırdıktan sonra terhis zamanınızı da hesaplayarak eğitim dönemine katılabiliyorsanız başvurunuzda herhangi bir sıkıntı yaşayacağınız düşünülmemektedir. Başvuru şartında intibak eğitimi baz alındığı için askerde olmanız başvurunuza engel teşkil etmemektedir.
Askerlik görevini yapmamış olan kişiler polis okullarını kazandıkları zaman tecilli olarak sayılırlar ve 8 Şubat 2011 tarihindeki Askerlik Kanuna göre 10 yıl boyunca vazifelerinde durdukları zaman vatani görevlerini yapmış sayılmaktadırlar. !0 yıllık süre fiili olarak göreve başladıkları zamandan itibaren başlamakta olup okul dönemi süreye eklenmemektedir. 10 yıldan önce herhangi bir sebepten dolayı görevden ayrılmaları, istifa etmeleri durumunda veya eğitim gördükleri okuldan atılmaları durumunda silah altına alınacaklarını unutmamalıdırlar. Yukarıda belirtildiği üzere Askerdeyken POMEM Başvurusu yapmak isteyen kişiler intibak eğitimine terhis olabiliyorsa başvurularını yapabilirler.
POMEM daha önceki dönemlerde 6 aylık eğitimler verirken eğitim süreleri 4 ay’a indirilmiştir. Ayrıca önceki yıllarda askerdeyken sınavlarda başarı olan kişiler eğitim ve öğretimin başlaması ile birlikte terhis belgesi alarak polis okullarına giderlerken son yayınlanan başvuru kılavuzuna eklenen intibak eğitimi başladığı tarih itibari ile silah altında bulunmamak şartı eklenmesiyle birlikte Askerdeyken POMEM Başvurusu yapan polis adaylarının intibak eğitimi başladığı dönemlerde terhis olmaları gerekmektedir.
Kısa dönem askerlik süresinin 155 gün olduğu hesaplanırsa başvuru yapacağınız esnada küçük bir hesaplama yaparak mağduriyet yaşamadan gönül rahatlığı ile başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvurunuzu yapmadan önce başvuru şartlarını iyice okuyarak istenilen belgeleri tamamlayarak başvurunuzu yaptıktan sonra sınav tarihlerinizi takip ederek birliğinizden erkenden izin alarak sıkıntı yaşamamış olursunuz.
Meraba ben lise son öğrencisiyim pomem olmak istiyorum bunu için tyt’ye girdikten sonra tercihlerime herangi bir pomem okulu yazsam gidermiyim o okullara
Pomem için üniversite okumalısın
Merhaba admin ben lisans mezunuyum ve suan bakaya kalmışım ağustosta askere gitsem ve pomem yâda paem ön başvuru fizik ve mülakatına girebilir miyim komutanlardan izin alarak bu arada paem veya pokemon eylül gibi on başvuru olacağını düşünürsek benim süreç nasıl olur
Giremezsin.
Haziran 16 sinda tecil surem sona eriyor kasim celbine kaliyorum Paem eylul gibi geliyor basvurabilirmiyim
2.sorum tecili mayista bozdursam ağustos celbiyle gidip ocak ayinda donmus olacagim askerden bu surecte basvuru yapabilirmiyim cevaplarsaniz cok memnun olurum
Bende bu sorunuzun cevabını merak ediyorum nişanlım da kasımda asker 6 ay yapacak başvuru yapabilir mi acaba?
Ben askerim 26. Dönem Aralık 12 de askerlik bitiyor askerlik durum belgesini e devlette gözükmüyor ne götürecek onun yerine
İyi akşamlar Size bir sorum olacaktı ben 29 yaşındayım pomem sınavına gireceğim ama Kasım veya Şubat ayında asker olmam lazım pomem kazandigimda askerden erken terhis olabiliyor muyum yada dönüşte pomem okulunda eğitim görebiliyor muyum?