Asker Alımları

Asker Kaçağı Yurt Dışına Çıkabilir Mi

Asker Kaçağı Yurt Dışına Çıkabilir mi?

Askerlik çağına gelmiş ama henüz askerliğini yapmamış kişi sayısı çok fazladır. Bu kişilerin merak ettikleri konular arasında asker kaçağı yurt dışına çıkabilir mi yer alır. Anayasa insanların seyahat özgürlüğünü güvence altına almaktadır. Hakkında mahkeme kararı olmayan kişilerin seyahat etmelerine ve yurt dışına çıkmalarına engel olunamaz. Sadece hakkında mahkeme açılmış ve yakalama kararı çıkartılmış kişilerin yurt dışına çıkmaları mümkün olmaz. Bu kişiler havalimanında pasaport kontrolü sırasında arandıklarının anlaşılması halinde alıkonulabilirler.

Askerlik çağına gelmiş ve gerekli işlemleri yaparak askerlik görevini yerine getirmemiş kişiler yoklama ve bakaya kaçağı olarak kabul edilirler. Bu kişiler hakkında dava açılmamış ve yakalama kararı çıkartılmamış ise yurt dışına çıkabilirler. Kolluk kuvvetleri kişiyi en yakın askerlik şubesine götürerek orada gerekli işlemlerin yapılması sağlanır. Bakaya yani yoklama kaçağı olan kişiler yurt dışına çıkmalarında bir engel olmamakla birlikte havaalanında bu şekilde bir gecikme olma ihtimali yüksektir. Bundan dolayı da uçağınızı kaçırmamak için pasaport işlemlerinizi daha önceden yaptırabilirsiniz. Ayrıca yoklamanızı da yaptırabilir ve geçerli bir mazeretiniz olması halinde tecil işlemini yaptırabilirsiniz.

yoklama kaçağı

Kimler Asker Kaçağı Kabul Edilir?

Türkiye’de erkek vatandaşların askerlik yapmaları zorunludur. Yirmi yaşına gelen her erkek askere gitmesini engelleyecek bir durumu olmadığı takdirde askerlik yapmak zorundadır. Askerlik yaşı gelen kişilerin gerekli işlemlerini yaparak birliklerini öğrenmeleri ve belirtilen süre içinde birliklerine teslim olmaları gerekir. Kimler asker kaçağı kabul edilir sorusunun cevabı da bu şekilde verilebilir. Birliği belli olan ve belirtilen süre içinde teslim olmayan kişiler asker kaçağı olarak kabul edilir. Ayrıca birliğinden izinli ya da izinsiz olarak ayrılarak geri dönmeyen kişiler de asker kaçağı kabul edilirler.

Askerlik çağına gelmiş ama gerekli işlemleri yaptırmamış kişiler yoklama kaçağı olarak kabul edilirler. Bu kişiler için asker kaçağı terimi kullanılmaz. Bakaya kalmış olan kişi sayısı oldukça fazladır ve bu kişiler yapılan kontrollerde kolluk kuvvetleri tarafından yakalanmaz ve yurt dışına çıkış sırasında da sorun yaşamazlar. Asker kaçakları ise kolluk kuvvetleri tarafından yakalandıklarında alıkonulurlar ve haklarında açılmış yakalama kararı uygulanır.

Askerlik zamanı gelen kişilerin yoklama kaçağı ve asker kaçağı olarak kabul edilmemeleri için mazeretleri olması halinde bunu mutlaka bildirmeleri gerekir. Bu şekilde askerlik tecil edilir ve kişinin mazeret durumu geçtiğinde ise askerliğini yapması gerekir.

Asker Kaçaklarına Hangi Yaptırımlar Uygulanır?

Asker kaçağı, yoklama kaçağı olan kişiler bu durumda nasıl yaptırımlarla karşılaşır konusunda farklı yaptırımlar olduğu görülür. Askerlik ile ilgili yapılan yasal düzenlemeler ile bu konuya açıklık getirilmiştir. Bu şekilde karışıklık yaşanmasının önüne yapılan yasal düzenlemeler ile geçer. Asker ve yoklama kaçakları için uygulanan yaptırımlar şu şekildedir:

  • Yoklama kaçaklarına uygulanan yaptırımlar: Yoklama kaçakları mazeretleri olmadığı ve tecil işlemi yaptırmamakta ısrarlı oldukları takdirde kolluk kuvvetleri tarafından alıkonulur ve askerlik şubesine götürülürler. Yoklama kaçaklarında idari para cezası uygulanır. Kişi yoklamaya gitmediği her gün için belirlenen miktarda para ödemelidir.
  • Asker kaçaklarına uygulanan yaptırımlar: Askerlik yapacağı birlik belli olduğu ve celbi kendisine teslim edildiği halde birliğine teslim olmayan ya birliğinden izinsiz ayrılan kişiler yapılan kontrollerde kolluk kuvvetleri tarafından alıkonulur ve birliğine teslim edilir. Bu davranışında ısrarlı olan ve askerlikten pek çok kez kaçan kişiler için dava açılır ve ceza almaları söz konusu olur.

Asker Kaçağı Olan Kişiler Pasaport Alabilir mi?

Yoklama kaçağı olan kişilerin yurt dışına çıkmaları sırasında yaşadıkları sorunlar 2010 yılında yapılan yasal düzenleme ile son bulmuştur. Yurt dışına çıkacak kişilerin öncelikle pasaport almaları gerekir. Pasaport alma sırasında yoklama kaçakları sorun yaşamazlar. Pasaport için emniyet müdürlüğüne gittiklerinde yoklama kaçağı oldukları görülür. Bu durumda askerlik şubesine götürülürler. Bu bir formalitenin yerine getirilmesidir. Kişi hemen alınarak askere gönderilmez.

Asker kaçakları pasaport alabilir mi incelendiğinde yoklama kaçaklarının bu konuda sorun yaşamadıkları görülür. Bunun yanında askerlik yeri belli olarak celbini almış kişilerin ise pasaport almaları mümkün olmaz. Pasaport almak için emniyet müdürlüğüne gittiklerinde asker kaçağı oldukları yapılan incelemede ortaya çıkar. Bunun sonucunda da kolluk kuvvetleri tarafından birliklerine teslim edilirler.

Askere gitmeden önce pasaport almış asker kaçakları yurt dışına çıkabilir mi sorusuna hayır cevabı verilir. Çünkü havaalanında yapılan pasaport kontrollerinde asker kaçakları oldukları anlaşılır ve kolluk kuvvetleri tarafından birliklerine teslim edilirler.

Asker Kaçağı Yurt Dışına Çıkabilir Mi

Asker Kaçağı Olmak Adli Sicilde Yer Alır mı?

Askerlik yapacağı birlik belli olmasına rağmen bir hafta içinde teslim olmayan ya da birliğinden izinsiz ayrılan kişiler asker kaçağı olarak kabul edilirler. Bu durumda kişinin hakkında kamu davası açılması ve ceza alması halinde adli sicil kaydında yer alır. Yoklama kaçağı ya da asker kaçağı olan kişilerin haklarında dava açılmadığı ve ceza almadıkları sürece adli sicil kayıtlarında görünmesi mümkün olmaz.

Zaman aşımı süresi geçtiğinde kişi dilekçe vererek bu kaydın silinmesini talep edebiliyor. Kamu kurum ve kuruluşlarında olduğu gibi ayrıca özel şirketlerde de işe girecek kişilerden adli sicil kaydı istenir. Adli sicilde bu kaydın görünmesi kişinin işe giriş sırasında dezavantajlı olmasına neden olur. Asker kaçağı olmak yurt dışında olan kişilerin iş başvuruları sırasında bir sorun oluşturmaz.

YOKLAMA KAÇAĞI CEZASI NE KADAR?

 

Askerlik hizmetinden kaçanlar, kaçaklar ve başıboş kalanlar, Askerlik Kanunu’nun 24’üncü maddesinin 1’inci fıkrası esaslarına göre idari para cezasına tabidir.

Gönüllü sorgulayıcılara günlük 5 Türk Lirası, yakalananlara ise 10 Türk Lirası idari para cezası uygulanıyor. Bu fıkra kapsamında belirlenen idari para cezaları incelenirken, bağlı olarak 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Suistimal Kanununun 17 nci maddesinin yedinci fıkrasında yer alan bir Türk lirası idari para cezası alanı kullanılacaktır. . İdari para cezaları bildirimden itibaren bir ay içinde ödenir.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün