Anksiyete Polisliğe Engel Mi
Anksiyete Polisliğe Engel mi?
Günümüzün gözde meslekleri arasında polislik yer alıyor. İçişleri Bakanlığı tarafından açılan polislik sınavlarına katılmak isteyen kişiler ne gibi şartlar gerektiğini ve aynı zamanda engel teşkil edecek konuları araştırıyorlar. Anksiyete polisliğe engel mi araştırılan konular arasında yer alır. Bu yazımızda anksiyete nedir ve polisliğe engel mi sorularının cevabını bulabilirsiniz.
Polis olmak isteyen kişiler ne gibi sağlık koşullarına sahip olmalıdır, yönetmelikte net olarak belirtilir. Kişinin yaşadığı bazı sağlık sorunları polis olmasına engeldir. Bu hastalıklar arasında psikolojik rahatsızlıklar da yer alır. Polislik yapmaya engel olan psikolojik rahatsızlıklar hangileridir ve hangi şartlar altında bu hastalıkları yaşayan kişiler polis olabilir sorusunun cevabını yönetmelikte bulmak mümkün olur.
Anksiyete Nedir?
Anksiyete incelendiğinde kaygı bozukluğu olarak kısaca tarif edilebilir. Bunun yanında anksiyete geleceğe dair kaygı ve endişeler duyulmasıdır. Gerçekte bulunmayan ama kişi tarafından gelecekte olması ihtimaline karşın duyulan endişelerdir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerin günlük yaşamlarında olumsuz etkileri bulunur. Psikolojik bir rahatsızlık olsa dahi kişinin yaşadığı duygusal endişeler ve kaygılar fiziksel rahatsızlıklar yaşamalarına neden olur. Bundan dolayı da kişinin günlük yaşamlarında da sorunlar yaşaması kaçınılmaz olur.
Türkiye’de yaşayan her 100 kişiden 5 ya da 6’sı hayatlarının bir dönemlerinde anksiyete sorunu yaşamaktadırlar. Kadınlarda erkeklerden 2,5 kat daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Psikolojik bir rahatsızlık olmasına karşın kişide fiziksel olarak da çeşitli olumsuz belirtilere neden olur. Anksiyetenin fiziksel belirtileri arasında şunlar bulunur:
- Çarpıntı
- Kaslarda gerginlik
- Ağız kuruluğu
- Hızlı nefes alma ya da nefes alma güçlüğü
- Aşırı terleme
- Ellerde ve ayaklarda titreme
- Mide ağrıları
Anksiyete rahatsızlığında yaşanan psikolojik belirtiler;
- Dikkat kaybı
- Hafıza sorunları
- Sürekli endişeli olma hali
- Sıkıntı hissi
- Kontrolü kaybetme korkusu yaşanması
- Kendine ya da bulunduğu ortama karşı duyulan yabancılaşma hissi
- Kalp krizi geçirme, ölme korkusunun yaşanması
- Sürekli olarak aniden kötü bir şey olacakmış hissinin yaşanması
Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?
Kişinin kendi hayatında ve çevresinde bulunan kişilerin hayatında çok sayıda olumsuzlukların yaşanmasına neden olan anksiyete ortaya çıkması halinde psikiyatrik tedavi görülmesi gerekir. Kişinin psikolojik olduğu gibi fiziksel sorunlar da bu rahatsızlıkla birlikte yaşanır. Kişide altı ay ve daha uzun zamandır anksiyete belirtileri görülmesi halinde tedavi edilmesi şarttır.
Anksiyete tedavisi sırasında uzman psikiyatr ve klinik psikolog iş birliği gerekir. İlaç tedavisinin yanında kişinin terapi de görmesi gerekir. Ancak bu şekilde anksiyete nedeniyle kişinin yaşadığı psikolojik ve fiziksel sorunların ortadan kalkması mümkün olur.
Anksiyete Askerlik Yapmaya Engel mi?
Anksiyete polislik yapmaya engel mi gibi merak edilen konular arasında askerlik yapmaya engel mi bulunuyor. TSK yönetmeliğinin 16. Maddesi askerlik yapacak kişilerde anksiyete, stres bozukluğu, travma, depresif, obsesif spektrum gibi rahatsızlıklar olsa dahi bunların tedavilerinde başarı sağlanmış olması ve kişinin hayatını idame ettirebilmesi halinde askerlik yapabileceği belirtilir. Bunun yanında askerlik zorunlu bir görev olarak hayatın sadece bir döneminde yapılır. Polislik ise tersine kişinin mesleği olmakta ve emekli olana kadar polislik yapılmaya devam edilmektedir.
İçişleri Bakanlığı 29 Eylül 2019 tarihinde polislik yapmak için gerekli olan sağlık şartlarına ilişkin düzenleme Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Yeni yapılan düzenleme polisliğe başvuracak ve polislik yapmaya dair sağlık şartlarında değişiklik yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre polislik sınavını geçen kişiler A dilimi sağlık şartlarına uygun olmak zorundadırlar.
Polis olmak için kişiler tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporlarını almak durumundadır. Polis okulundan mezun olan A, B ve C dilimi sağlık koşullarını yerine getiren kişiler emniyet hizmetleri sınıflarına atanarak görevlerine başlayabilecekler. D diliminde olan kişiler ise emniyet hizmetlerine atanamayacaklar. Bunun yanında başka hizmetler birimlerinde görev alabilecekler.
Anksiyete Rahatsızlığı Olan Kişiler Polis Olabilir mi?
Toplumda oldukça yaygın olan anksiyete rahatsızlığı bir kişinin polis olmasına engel sağlık sorunları arasında yer alır. Polis olacak kişilerin ruhsal açıdan tam sağlıklı olmaları gerekir. Polis olmaya engel teşkil etmeyen hastalıklar arasında anksiyete yer almaz. Bunun yanında özellikle gençlerin yaşadıkları gelecek kaygısından kaynaklı anksiyete rahatsızlıkları yaşadıkları bir dönem olabiliyor. Bu durumda kişinin tamamen iyileşmiş olduğunun yapılan doktor kontrolleri ile ortaya koyulması gerekir.
Polis okuluna girmek üzere sınavı kazanan kişilerin alacakları sağlık raporlarında psikolojik incelemeden de geçtikleri görülür. Anksiyete gibi psikolojik sağlık sorunlarının ilaç ve çeşitli terapiler ile kontrol altına alınması mümkün olur. Kontrol altına alınmış olsa da kişinin bu rahatsızlığını gizlememesi gerekir. Kişi bu bilgiyi gizlediği ve ortaya çıktığı durumlarda çeşitli yaptırımlarla karşılaşması ve memuriyetini kaybetmesi sorunları ile karşılaşılır.
Polislik sınavı kazanılmış ve kişi polis okulunda eğitim almış kişiler bu sırada anksiyete rahatsızlığı yaşayabilirler. Böyle durumlarda ise kişi emniyet hizmetlerinde değil farklı hizmet birimlerinde görevlendirilirler. Bu şekilde kişiler polis olamasa da memuriyet hakkını kaybetmezler. Kaygı, endişe ve korku gibi duyguların yoğun olarak yaşandığı anksiyete polisliğe engel mi sorusuna evet karşılığı veriliyor. Anksiyete gibi bipolar bozukluk ve diğer psikolojik sorunlar da polis olmaya engeldir. Polisliğe engel olmayan hastalıklar ve rahatsızlıklar nelerdir konusunda detaylı bilgiyi bu konuda yayınlanmış resmi yönetmelik üzerinden öğrenebilirsiniz. Varsa yaşadığınız rahatsızlıklar bunların yönetmelikte yer alıp almadığını da görebilirsiniz.