Alo 199 Kimlik Hattı Ücretli Mi?
Yeni kimlik için ALO 199’u aramak ücretli midir? ALO 199 Çağrı hattı ile ilgili birçok sorunun cevabını bu içerikte bulabilirsiniz.
ALO 199 hattı yalnızca T.C. vatandaşlarına değil, vatandaşlık işlemleri için başvuruda bulunan bireyler için de kullanılabilmektedir. Teknolojiye her açıdan hızlı uyum sağlayan kamu uygulamaları başarılı bir çizgi ile ilerlemektedir. ALO 199 bunlardan biridir. Yaşanılan yeni kimlik kartı çıkarma izdihamları sonrasında hızlı ve kullanışlı bir çözüm ile vatandaşlar memnun edilmektedir.
Bu çözüm hakkında daha fazla detay için makalemizi okumaya devam edin.
ALO 199 Çağrı Hattı Nedir?
T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ağırlıklı olarak artan kimlik başvuruları ve değişimleri için geliştirilmiş birçok işleve cevap veren sistemdir. Bu sistem, telefon ile kolayca birçok işlevin belediye ve müdürlüklere gidilmeden yapılabilmesini ve düzenlenebilmesini sağlamıştır.
Makalemizin devamında bu uygulamanın sunmuş olduğu hizmetleri ve ücretini detaylandırarak anlatacağız.
Ücretli Midir, Ücretli İse Ne Kadardır?
ALO 199 hattı sanılanın aksine ücretsiz bir servis değildir. Belirli bir ödeme yapılmaktadır. Ancak sabit hatlara yapılan normal bir telefon ücreti ne ise bu hattı aramanın ücreti de o kadardır.
Kamuya ait bir hizmet olmasına karşın ücrete tabi bir hizmet olduğu bilinmelidir. Çok yüksek bir ücret kesmemektedir.
Kısa ve öz bir şekilde “ALO 199 ücretli mi?” sorusunun cevabı; evet, küçükte olsa bir ücrete tabidir.
ALO 199’u Telefonlarımızdan Nasıl Arayabiliriz?
Tüm bireylerin telefonlarının arama bölümünde 112 ve 155’i tuşlayarak nasıl arama yapıyor ise ALO 199 Çağrı hattını ararken de 199’u tuşlayarak arama işlemini gerçekleştirebilirler.
ALO 199 Çağrı Hattında Verilen Hizmetler
ALO 199 çalışma saatleri; 7 gün 24 saattir. ALO 199 birçok hizmet vermektedir. Bu hizmetlerin sıralaması alt bölümde yer almaktadır. Altta yer alan tüm işlevleri ALO 199’u arayarak halledebilirsiniz.
- Yeni kimlik çıkarmak için randevu alma, iptal etme, değişiklik yapma, sorgulama gerçekleştirme işlemleri
- Yeni kimlik kartı işlemleri için bilgi alma
- Nüfus Müdürlüğü içerisinde gerçekleşecek birçok işlem için randevu alma, iptal etme, değişiklik yapma ve sorgulama işlemleri
- Doğum, ölüm, evlilik, boşanma ve aile cüzdanı gibi işlemler
- Vatandaşlık için başvuru randevusu ve sorgulama işlemleri
- Kişi sorgulama ve doğrulama işlemleri
- Yabancı kişi sorgulama ve doğrulama işlemleri
- Mavi kartlı kişi sorgulama ve doğrulama işlemleri
- Nüfus müdürlüğü içerisinde yaşanan bir olayın şikayeti ve öneriler
Daha birçok hizmet için ALO 199 aranabilir.
Ayrıca bu hattın devamı olarak altta yer alan siteye tıklayarak üstte yer alan hizmetlerden farklı olarak birçok işlemi daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu site içerisinde yeni kimlik talepleri, mavi kart talepleri ve yabancı kimlik kartı taleplerini takip edebilirsiniz. Belge başvurusunun tamamlanmasından sonra verilen “Talep no” verisini sitede sağ üst bölümde yer alan “TALEP TAKİP” bölümüne yapıştırmanız gerekmektedir.
Sitenin içerisinde “Sıkça Sorulan Sorular” bölümünden birçok sorunuza cevap bulabileceğiniz gibi sağ alt bölümde yer alan “Canlı Destek” hattı ile merak edilen tüm sorular sorulabilir ve sorgulamalar yapılabilir.
Yeni Kimlik İçin Randevu Alma
Özellikle yeni kimlik randevu işlemleri için çokça tercih edilen ALO 199 ile birçok işlem yapılabilmektedir. Peki, yeni kimlik başvurusunda bulunacak olan bireyler nasıl randevu alabilirler?
En hızlı iki yöntem vardır. Her iki işlemde hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu iki durum daha detaylı olarak altta anlatılmıştır.
- Durum 1: ALO 199 servisi aranarak randevu alınması. En basit işlemleri buradan gerçekleştirebilirsiniz. İşlemlere başlanmadan önce not alınabilmesi için kalem ve kağıdın yanınızda bulundurulmasına özen gösterin. Telefonlarınız arama bölümüne 199 numarası tuşlanarak aranmalıdır. Arama yapıldığında bir telesekreter ile karşılaşılacaktır. Telesekreter komutları dinlenerek hızlı bir şekilde tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Ancak eski kimlik kartınızın o an hazır ve yanınızda olmasına dikkat ediniz. Normal şartlarda teyit etme amaçlı farklı bilgiler sorulabilmektedir.
- Durum 2: C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesinden (https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/anasayfa) başvuru işlemlerini yapmak. Siteye gidildiğinde “Randevu Al” butonu ile karşılaşılacaktır. Bu butona tıklandıktan sonra “T.C. Kimlik Kartı” bölümü üzerine gelip tıklayın. Başvuru işleminden hemen sonra ödeme işlemlerinin yapılması gerektiğine dair bir ifade ile karşılaşılacaktır. İçerisinde yer madde onaylanıp “Tamam” butonuna basın. Açılan ekrandan yaşadığınız şehri ve başvurmak istenilen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nü seçin. Bir sonraki adıma geçip bireyin bilgileri girilerek randevu işlemi yapılır. İşlemlerin tamamlanabilmesi için başvurusu yapılan şahıs hakkında bir güvenlik sorusu sorulur. Bu soru doğru şekilde cevaplandığı takdirde açılan ekrandan randevu günü ve saati seçilebilecektir. Bu tarihi bir yere kaydetmeniz gereklidir.
Bu şekilde randevu saatinizde belirlenen Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü’ne giderek işlemleri hızlıca gerçekleştirebilirsiniz.
Randevu Sorgulama İşlemleri
Yapılan başvuru tarihi veya saatinin unutulması durumunda veya yapılan başvurunun yapılıp yapılamadığının tespiti için kimlik randevu sorgulama işlemi yapılabilir. Bu işlem için de iki farklı, hızlı yöntem vardır.
- ALO 199 aranarak sorgulama işlemi yapılması. Randevu işleminde anlatıldığı gibi telefonunuzdan arama yaparak telesekreter eşliğinde bilgilerinizi doğrulayıp sorgulama işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Randevu sorgulama işlemlerinden farklı olarak randevu iptal etme ve değişiklik yapmak gibi işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz. Yapılan başvuru sorgulama işleminden sonra bir kağıt üzerine not edilmesi tarafımızca tavsiye edilmektedir.
- C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi sitesinden sorgulama yapılması. İşlemler çok basittir. Verilen tıklayarak siteye gidebilirsiniz. Siteye gittikten sonra “Randevu Durumunu Görüntüle” butonuna basınız. Sonrasında randevusu sorgulanacak bireye göre “T.C. Kimlik Numarası, Adı, Soyadı” bölümleri düzgün bir şekilde doldurulmalıdır. Altta yer alan “Güvenlik Kodunu Giriniz” bölümü tıklanarak “Devam” butonuna basınız. Sorgulama işlemi başarılı bir şekilde tamamlandığında randevu bilgileri görüntülenecektir.
Başvuru İçin Gereken Belgeler
Yeni kimlik çıkarma işlemleri için istenilen belgeler çok değildir. Bir biyometrik fotoğraf ve altta yer alan kimlik kartlarından birinin bulundurulması yeterlidir.
- Nüfus Cüzdanı
- Pasaport
- Ehliyet Kartı (Sürücü Belgesi)
- Aile Cüzdanı
- Memur Cüzdanı
- Avukat Kimlik Kartı
- Askeri Kimlik Kartı
- Basın Kartı
Yeni Kimlik Kartları İçin İstenilen Ücretler Ne Kadar?
Her birey yeni kimlik kartları için farklı nedenler ile başvuru yapmaktadır. Bu nedenlere göre yeni kimlik ücretleri alt bölümde sıralanmıştır.
- Kanuni olarak doğum sebebi ile kimliğin çıkartılması gereken süre içerisinde başvurulmaması durumunda yeni kimlik kartı çıkartılması istenirse 18,50 TL bir ücret ödenmesi gerekmektedir.
- Yeni kimlik kartı başvuru için istenilen ücret 18,50 TL’dir.
- Eski nüfus cüzdanının kayıp edilmesinin sonucunda yeni kimlik kartı çıkartma için istenilen ücret 18,50 TL’dir.
- Yeni kimlik kartlarının kayıp edilmesinin sonucunda tekrar kimlik kartı çıkartma için istenilen ücret 37 TL’dir.
Bu ödemelerin, nüfus müdürlüğüne gidilmeden önce ödenmesi gerekmektedir. PTT şubelerinden, Ziraat Bankası’ndan ve vergi dairelerinin ilgili bölümlerinden ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme yapıldıktan sonra dekontu yanınızda nüfus müdürlüğüne götürmeyi unutmayın.