Güncel Bilgiler

Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Aile hekimini değiştirmek için yapılan işlemler, dilediği aile hekimine geçiş yapmak isteyen vatandaşlar için daha kolay hale gelmiştir. Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar ve internet kullanımın artmasıyla bu tarz işlemlerin yapılması online olarak, kolay bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Aile hekimi değiştirme 2018 yılında E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilir hale gelmiştir. İşte konu hakkındaki detaylı bilgiler.

Aile Hekimi Değiştirebilmek İçin Gerekli Şartlar Hangileridir?

Aile hekimi değişikliği için başvuruda bulunmadan önce geçiş yapmak istediğiniz aile hekimi ile ilgili bazı şartların uygunluğunu kontrol etmeniz gerekmektedir. Aile hekimi değişikliği için gerekli şartlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Geçiş yapmak istediğiniz hekimin, kayıtlı olarak 4 binden fazla hastası olmamalıdır. Bir aile hekimin kayıtlı vatandaş sayısı en fazla 4 bin olmalıdır. Bu sebeple geçiş yapmak istediğiniz aile hekimi için bu kriteri göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
  • Aile hekimlerinin bir listesi bulunmaktadır. Bu listede 3500 altı kayıtlı vatandaş olan hekimler yeşil renkte gösterilir. 4 bin üzeri kayıt olan hekimler kırmızı renk, 3500 ila 4000 arası kaydı olan hekimler ise sarı renkte gösterilir. Kırmızı renk olan hekimlerin seçilmesine izin verilmemektedir.
  • Bir vatandaş 3 ay içerisinde en fazla bir kere aile hekimi değiştirebilmektedir.
  • Başvurunuzu yapıktan sonra geçiş işlemleri her ayın 5’i ila 21’i arasında yapılmaktadır. Başvuruyu yaptığınız gün 5’i ila 21’i arasına denk geliyorsa, aynı gün gece 23.59’da geçiş işlemi tamamlanır. 5’i ila 21’ine denk gelmeyen günlerde yaptığınız başvurular, sonraki ayın ilgili döneminde tamamlanmaktadır.
  • Başvuruyu yaptıktan sonra, geçiş işlemi tamamlanmamış ise iptal etme hakkınız bulunmaktadır. Fakat geçiş işlemi tamamlandıktan sonra iptal hakkı yoktur.
  • Aile hekimi seçiminizde herhangi bir sınırlama ya da şart bulunmamaktadır. İkametgahınız bir kriter değildir. Müsait olduğu sürece istediğiniz bölgede görev yapan aile hekimine geçiş yapabilirsiniz.

Aile Hekimliği Uygulaması ve Amacı Nedir?

Ülkemizde 2010 yılı itibariyle tüm illerde Aile Hekimliği uygulamasına geçiş yapılmıştır. Vatandaşların ikamet yerlerine yakın bölgelerde bulunan ve ulaşımlarını kolay olarak sağlayabilecekleri yerlerdeki sağlık ocaklarında kişiye özel aile hekimi atanması olarak uygulanmıştır.

Bu uygulamanın amacı erken tanı ve tedaviyi sağlamak, sağlıkla ilgili tüm konularda ilk değerlendirmenin yapılması ve takibinin kolaylaşmasıdır. Aile hekiminin sorumlu olduğu hususlar ve görevleri şu şekildedir;

  • Birinci basamak tanı, tedavi ve danışmanlık hizmeti
  • Kişiye yönelik sağlık durumlarını bir bütün olarak ele alıp, gerekli yönlendirmeleri yapmak
  • Vatandaşların sağlık durumlarının takibini ve kontrolünü yapmak
  • Periyodik sağlık muayenesi
  • Anne ve çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetleri ve eğitiminin verilmesi
  • Kayıtlı vatandaşları yılda en az bir kez muayene ederek, durumlarını güncellemek
  • Engelli, yatalak ve benzeri durumlardaki hastalar için evde muayene ve danışmanlık hizmeti vermek
  • Sağlık ile ilgili koruyucu tedbirlerin paylaşılması
  • Her türlü sağlık raporu, reçete ve sevk evrakını düzenleme
  • Cinsiyet, yaş ya da hastalıklara göre gerekli izlemenin ve taramaların yapılması
  • Sağlık ile ilgili konularda rehberlik yapılması

Online Olarak Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir?

Aile hekimi değiştirme online olarak E-Devlet sistemi üzerinden, E-Nabız sistemine giriş yapılarak tamamlanmaktadır. E-Devlet’te aile hekimi değiştirme işlemi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

  • E-Nabız sistemine kaydınız varsa https://enabiz.gov.tr/ adresi üzerinden giriş yaparak, ‘Aile Hekimi Değiştir’ seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Hangi aile hekimindeyim sorusunun cevabını da burada öğrenebilirsiniz. Aile hekiminizin ismi bu seçenekte yazmakta olup kutucuğun altında ‘Aile Hekimi Değiştir’ seçeneği bulunmaktadır.
  • Seçeneğe tıkladığınızda, akabinde açılacak olan sayfada geçiş yapmak istediğiniz hekimi görüntüleyebilmeniz için konum bilgileri girilmesi istenecektir.
  • İl, ilçe bilgilerini girdikten sonra ilgili bölgede yer alan aile sağlığı merkezleri görüntülenebilir. Geçiş yapmak istediğiniz merkezi seçtiğinizde sayfanın altında geçiş yapabileceğiniz, uygun hekimler ve merkezler sıralanacaktır.
  • İstediğiniz hekimin yanınızdaki kutucuğu işaretleyerek, sayanın altında yer alan ‘Aile Hekimi Değiştir’ butonuna tıklamanız yeterlidir.

E-Nabız sistemine kaydınız bulunmuyorsa, kayıt olmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir;

  • E-Devlet sistemi üzerinden kayıt olabilirsiniz. Bunun için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekecektir. E-Devlet şifresi ve T.C no ile girişinizi yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek alabilirsiniz. Şifreyi almak için 2 TL ödemeniz ve kimliğinizi ibraz etmeniz yeterlidir. Herhangi bir sebepten dolayı şifrenizi ikinci kez alıyorsanız ödemeniz gereken tutar 4 TL olacaktır. Şifre size kapalı bir zarf içerisinde teslim edilmektedir.
  • https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-e-nabiz-kisisel-saglik-sistemi adresine giriş yapmanız gerekmektedir.
  • Sayfa açıldığında ekranda göreceğiniz ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna tıklayın.
  • Açılan sayfada T.C kimlik no ve şifrenizi girerek sisteme giriş yapın.
  • Giriş yaptıktan sonra E-Nabız uygulaması ile ilgili bilgileri göreceksiniz. Sayfanın altında yer alan ‘Uygulamaya Git’ butonuna tıklayın.
  • Otomatik olarak https://enabiz.gov.tr adresine yönlendirileceksiniz. Burada gerekli bilgileri girdikten ve şifrenizi belirledikten sonra kayıt işleminiz tamamlanmış olacaktır.
  • Sonrasında yukarıdaki adımları takip ederek, aile hekimi geçiş işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Aile Hekimi Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Aile hekimi sorgulama işlemi için E-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/aile-hekim-bilgisi adresine giriş yapmanız yeterlidir. Açılan sayfada kimliğinizi doğrulayıp, sisteme giriş yaptıktan sonra ilgili aile hekimi bilgisi otomatik olarak açılacaktır.

Aile hekiminizi E-Nabız sistemi üzerinden de görebilirsiniz. https://enabiz.gov.tr/ adresine girmeniz yeterlidir. E-Nabız sistemine giriş yaptıktan sonra kişisel bilgileriniz, sağlık bilgileriniz ve aile hekimi bilginiz ana sayfada görüntülenmektedir. Bu sisteme giriş yaptığınızda reçeteleriniz, raporlarınız, tahlil sonuçlarınız ve randevularınız ile ilgili tüm detayları görebilirsiniz.

Aile Hekimi Değiştirme İşlemi İçin Alternatif Yol

Aile hekiminizi online olarak E-Nabız sistemi üzerinden kolayca değiştirebilirsiniz. Aile hekiminizi değiştirmek için online bir yol izlemek istemiyorsanız, Aile Sağlığı Merkezlerine giderek de bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Geçiş yapmak istediğiniz aile hekiminin görev yaptığı Aile Sağlığı Merkezine ya da size yakın herhangi bir Aile Sağlığı Merkezine gitmeniz gerekmektedir. Burada ilgili görevli size aile hekimi değiştirme formu verilecektir.

İlgili merkez size geçiş yapmak aile hekimi hakkında ve geçiş yapıp yapamayacağınız konusunda bilgi verecektir. Bu formu doldurarak, ilgili merkeze teslim etmeniz yeterlidir. Gerekli işlemler Aile Sağlığı Merkezi tarafından yapılmaktadır.

Tatil ya da İş İçin Yapılan Seyahatlerde Aile Hekimi Kontrolü Nasıl Yapılır?

Bazı kişiler tatile gittikleri bölgelerde ya da iş seyahati gibi sebeplerle farklı şehirlerde bulunmaları durumunda aile hekimlerine geçiş yapmak istemektedir. Fakat unutulmamalıdır ki aile hekimi değişimi yapıldıktan sonra 3 ay farklı bir geçiş işlemi yapılmamaktadır.

Yaz tatili ya da belirli bir süre başka bir ilde bulunmanız durumunda ‘Misafir Hasta’ olarak, Aile Sağlığı Merkezlerine gidebilirsiniz. Misafir hasta olabilmeniz için aile hekiminizin bulunduğu ilden farklı bir ilde bulunmanız gerekmektedir. İkametgahınızın gözüktüğü ilde farklı bir semtte bulunan Aile Sağlığı Merkezinde ‘Misafir Hasta’ olarak muayene olmanız mümkün değildir.

Aile Hekimi Sorgulama İşlemi

Aile Hekimi Randevu Alma İşlemleri

182 Randevu Alma İşlemleri

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu