PMYO

2023 PMYO Fiziksel Yeterlilik Sınavı Nasıl Olacak?

2023 PMYO fiziksel yeterlilik sınavı nasıl olacak sorusu birçok polis olmak isteyen adayın sınav tarihinden önce araştırdığı konudur. Bildiğiniz üzere PMYO girişlerinde ÖSYM’nin yapmış olduğu TYT puanı dışında bir de fiziksel yeterlilik sınavından puan almak durumundasınız. Ayrıca sözlü mülakat aşaması da okula giriş ortalamanızı bir hayli etkilemektedir. Bu yazımızda sizler için fiziki yeterlilik sınavı aşamasındaki ayrıntıları paylaşacak, 2023 PMYO alımlarının ne zaman olacağını sizlerle paylaşacağız. Böylece kendinizi fiziki olarak hazırlamanız gereken tarihleri öğrenebileceksiniz. Zorlanmadan parkuru tamamlayacak, stres yaşamayacaksınız.

2023 PMYO Fiziksel Yeterlilik Sınavı Nedir?

2023 PMYO fiziksel yeterlilik sınavı, ilk paragrafta da bahsettiğimiz üzere okula giriş aşamasında puan almanız gereken üç adımdan ikincisi olarak ön plana çıkıyor. Fiziki yeterlilik sınavı kapsamında bir parkur tamamlamanız gerekiyor. Bu parkur içerisinde yük taşıma, engel aşma ve çeşitli adımlar bulunuyor. Size verilen süre içerisinde engelleri aşıp parkuru tamamlamanız gerekiyor. Yaptığınız hatalar dahilinde de bitirme sürenize ek olarak ceza saniyeleri ekleniyor. Tüm bu detayları Polis Akademisinin paylaştığı parkur detaylarından öğrenebileceksiniz.

2023 PMYO Alımları Ne Zaman Olacak?

2023 PMYO alımları net tarihi henüz açıklanmasa da ÖSYM sınav takvimine baktığımızda aşağı yukarı bir tahminde bulunabiliyoruz. ÖSYM tarafından açıklanan 2023 yılı takviminde ise yapılacak olan YKS kapsamındaki TYT sınavının tarihini 15.09.2023 olarak görüyoruz. Alımlar TYT puanı ile olduğu için bu tarihten önce PMYO alımları maalesef yapılmıyor. Her yıl TYT sonuçları açıklandıktan sonra Polis Akademisi başvuru kılavuzu yayınlıyor. Bu başvuru süreçleri de yaklaşık olarak Ağustos aylarında başlıyor. 2023’nin Ağustos ayına doğru PMYO başvurularını güncel olarak görebilirsiniz.

2023 PMYO Fiziksel Yeterlilik Sınavı Parkuru Değişecek Mi?

Bildiğiniz üzere gündemde PMYO alımlarının azaltılması ve parkur değişikliği gibi dedikodular dolaşıyor. PMYO alımlarının azaltılması Polis Akademisi başkanı tarafından sadece sözel olarak duyurulmuştu. Buna ilişkin Resmî Gazete üzerinde yürürlüğe girmiş herhangi bir durum bulunmamaktadır. Dolayısıyla 2023 PMYO alımları kaldığı yerden devam edecek gibi görünüyor. 2019 yılında PMYO için 2500 öğrenci alımı yapılmıştı. Parkur değişikliği konusunda ise hiçbir ağızdan söylem olmadığı gibi başvuru kılavuzlarında da herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.

2023 PMYO Fiziksel Yeterlilik Sınavı Aşamaları

2023 PMYO fiziksel yeterlilik sınavı aşamaları her yıl Polis Akademisi tarafından en ince ayrıntılarına kadar paylaşılmaktadır. Sizlere bahsettiğimiz ceza saniyeleri hangi durumlarda hanenize yazılır, parkurda tam olarak ne yapmalısınız gibi aklınızdaki soru işaretleri giderilmektedir. Ayrıca parkurun detaylı görünümünü taslak üzerinden inceleme fırsatına sahip oluyorsunuz. Sizler için resmî olarak yayınlanan parkur detaylarını ve resmini paylaşıyoruz. Parkur 7 aşamadan oluşuyor olup adaylar parkur esnasında dijital kameralar ile izlenmektedir. Dolayısıyla başlangıç ve bitiş çizgisi geçişlerinde bir yanlışlık söz konusu olmamaktadır. 2023 PMYO fiziksel yeterlilik sınavı nasıl olacak sorusuna aşağıdan yanıt bulabilirsiniz.

1) Aday “BAŞLA” komutu ile başlama çizgisini geçtiği anda süresi başlayacaktır. İlk etap olarak aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sağa, sola çift ayakla sıçrama hareketi yapacaktır. (Aday istediği taraftan sağdan veya soldan çift ayakla sıçrama hareketine başlayabilecektir.)  Sıçrama tahtasının uzunluğu 2,5 metre, yüksekliği 40 cm, genişliği 20 cm ve sıçrama tahtasının yere basma ayakları 52 cm eninde olacaktır.

Adayın;

  • Jimnastik sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçramasının ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir.
  • Tek ayakla yapılan sıçrama hareketi sıçrama olarak sayılmayacaktır. 5 sıçrama hareketinden en az bir tanesini nizami olarak yapmayan aday bu istasyonu yapmamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.

2) Lastik içinden geçme etabında adaylar 6 adet lastik içerisinden tek ayakla (sağ ayak sağ lastik, sol ayak sol lastik) içine basarak geçecektir. Lastiklerin ebadı 205*55*16 inch olacak, lastikler çapraz ve birbirine bağlı şekilde olacaktır.

Adayın;

  • Her bir lastik için, içerisine basmadan geçmemesinin ceza karşılığı olarak bitiş süresine (2) iki saniye ilave edilecektir.
  • Bu istasyondaki lastiklerden hiçbirinin içine nizami basmadan geçmesi durumunda aday diskalifiye edilerek elenecektir.

3) Ağırlık taşıma etabında, erkek adaylar için 30 Kg (15×2) ağırlığındaki, kadın adaylar 20 Kg (10×2) ağırlığındaki iki kum torbasını aralarında 12 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladığı noktaya herhangi bir mesafeden atmayacak, aldığı noktaya bırakacaktır.

Adayın;

  • Ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından dolaşmadan geriye dönerek istasyonu tamamlayıp ağırlıkları aldığı noktaya bırakmayan adaya ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye,
  • Ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından ağırlıklarla dolaşmamasına         1 (bir) saniye, boş olarak dolaşmamasına da 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
  • Ayrıca aralarında 12 metre mesafe bulunan dubalardan ikincisinin arkasından dolaşarak etabı tamamlamayan, herhangi bir mesafeden dönerek etabı eksik bırakan aday bu istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.
  • Ağırlıkları 12 metrelik mesafeyi tamamlayarak aldığı yere bırakan aday, dubanın içerisinden geçerek diğer istasyona geçmesi halinde bitirme süresine ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
  • Dubalardan herhangi birini deviren adaya ceza karşılığı bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir.   
  • Aday ağırlıklarla dubaların arkasından dönerken ağırlıkların her ikisi de dubanın dışından olmak kaydıyla dönecek, ağırlıkların bir tanesini dubanın içinden döndürmek kaydıyla dönmesi halinde bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
  • Ağırlık torbaları, ikinci dubanın sağ tarafına 20 cm mesafeden sonra torbaların arasında içten içe 50 cm mesafe olacak ve torbaların tutma kısımları birbirine paralel olacak ve iç kısımdaki boşluklar birbirine bakacak şekilde yerleştirilir.

4) Sağlık topuna dokunma hareketinde adaylar, iki nokta arasında mesafesi 5 metre olan ve yerde duran sağlık toplarından önce koşu istikametinde ikinci topa, sonra ilk topa ve tekrar ikinci topa dokunarak 3 kez dokunuş yapacaktır.

Adayın;

  • Her bir eksik dokunma için ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
  • Sağlık topuna dokunma hareketinde aday önce en uzaktaki topa dokunarak sonra geçerken dokunmadığı ilk topa dokunacak ve sonra ilk dokunduğu topa tekrar dokunarak istasyonu tamamlayacaktır. Bu istasyonu bu şekilde yapmayan, önce birinci topa dokunan sonra ikinci topa dokunarak diğer istasyona geçen adayın ikinci topa dokunması bir dokunuş sayılacaktır. İlk topa dokunması sayılmayacak ve bu şekilde iki top arasındaki mesafeyi kat etmeyecek şekilde diğer istasyona geçen adayın bitirme süresine ceza karşılığı olarak 6 (altı) saniye ilave edilecektir.
  • Adayın topa dokunmasından dolayı topların top haznesinden çıkması durumunda aday, topun peşinden değil topun bulunması gereken hazneye dokunacaktır.
  • Bu istasyondaki sağlık toplarının hiçbirine dokunmadan geçmesi durumunda aday diskalifiye edilerek elenecektir

5) Takla hareketine gelirken aday dubanın dışından dolaşarak gelip, yer minderinde öne doğru 1 (bir) defa takla atacaktır.

  • Takla hareketine gelirken dubanın dışından dolaşmayan veya dubayı deviren adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir.
  • Takla hareketinde takla hareketini yapmayan veya hiç yapamayan aday diskalifiye edilerek elenecektir.

6) Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu dışından dolaşılarak tamamlanır. Çubuklar 1.5 metre yüksekliğinde olup, düz ve çapraz olarak 2.5 metre aralığında olacaktır.

Adayın;

  • Her bir eksik geçiş için ve çubuğunu deviren adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
  • Slalom çubuklarının bulunduğu parkuru hiç yapmadan geçmesi halinde aday, diskalifiye edilerek elenecektir.

7) Engel etabında 4 adet engel (üstten geçilecek engel yüksekliği çıtanın üstünden 50 cm., alttan geçilecek engel yüksekliği çıtanın altından 110 cm. ve iki çıta arasındaki mesafe içten içe 138 cm. olup engeller arasındaki mesafe 2 metredir)  üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilir ve koşarak bitiş noktası geçildiğinde parkur tamamlanmış olur.

Adayın;

  • Bu etap sırasında engel çubuğunu düşürmesi yerinden çıkarması (engel çubuğunun bir tarafının bile yerinden çıkması) ceza süresi alma nedenidir. Engel çubuklarının bir birlerine takılış yönü adayın geliş yönüne bakacak şekilde olacaktır. Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, engelleri devirme ve düşürme için ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.
  • Bu istasyondaki engellerin hiçbirini nizami geçmemesi durumunda aday diskalifiye edilerek elenecektir.
  • Adayın parkuru tamamladıktan sonra engel etabındaki çıtalardan herhangi birinin devrilmesi veya yerinden çıkması durumunda adaya ceza verilmez.

2023 Polis Alımı Şartları
2023 PMYO Sözlü Mülakat ve Bazı Tavsiyeler
2023 PMYO Parkuruna Nasıl Hazırlanılır?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. aöf 2 yıllık mezun olup üniversite sınavına girip pmyo sınavı için başvuruda bulunabilirmiyim?

  2. Merhaba admin,
    Fiziki parkuru ceza almadan ve diskalifiye olmadan sadece süre sınırını aşarsak elenme oluyor mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün