2023 – Doğum Parası Ne Kadar?

20.02.2019
783
A+
A-
2023 – Doğum Parası Ne Kadar?

Türkiye Cumhuriyeti devleti yeni doğum yapan anneler için doğum parası ödemektedir. Bu doğum paraları tüm ailelere ödenebileceği gibi sunulan desteğin bir kısmı çalışmayan anneler için de olabiliyor. Tamamen içerisinde bulunduğunuz maddi duruma bağlı olarak devletten doğum parası alabiliyorsunuz. Emekli maaşlarına ve diğer maaşlara zam gelirken 2023 – doğum parası ne kadar sorusu da herkes tarafından merak edilen bir konu haline gelmiştir. Alım gücü düştüğü için diğer maaşlara olduğu gibi doğum parasına da bir miktar zam geldiğinin haberini sizlere verelim. Yazının devamında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.Ayrıca Doğum Parası Hesaplama konumuzuda inceleyebilirsiniz.

Doğum Parası Nedir?

Doğum parasının genel tanımı, çalışan annelere verilen doğum parası olarak geçmektedir. Çalıştığınız kurumdayken doğum yapmanız halinde bir miktar ücret alırsınız. Ücret Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında sizlere sağlanır. SGK tarafından alacağınız doğum parası için belirli şartları karşılıyor olmanız da gereklidir. Doğum parası halk arasında SSK doğum parası veya analık parası olarak da bilinmektedir. Doğum parasını talep etmek isteyen vatandaşların sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekmektedir. Ek olarak mavi kartlılar da doğum parası için başvuruda bulunabilmektedirler. 2023 – doğum parası ne kadar sorusunun cevabı ise SGK tarafından verilmektedir.

Doğum Parasını Nereden Alırım?

Hali hazırda işi olan ve doğum yapan anneler parasını almak için başvuruda bulunmak zorundalar. Başvuruda bulundukları anda yeni doğan bebekleri sayesinde doğum parası alabilmektedirler. Doğum parası nereden alınır sorusunun en basit cevabı ise Sosyal Hizmetler Müdürlükleridir. Doğumdan sonra buraya yapacağınız başvurular hızlı bir şekilde değerlendirilir ve şartlar uygun görüldüğü takdirde sizlere doğum parası verilmeye başlanır. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri, ilçelerdeki kaymakamlık binalarında bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından da başvurunuzu yapabilirsiniz. Hangi kurum sizlere daha yakınsa onu tercih etmeniz iyi olacaktır. Başvuru yaptığınız kanalların hiçbir farkı bulunmamaktadır.

Doğum Parası İçin Gerekli Belgeler

Doğum parası için gerekli belgeler sadece 1 tanedir. Çocuğunuz doğum yaptıktan sonra çıkarttığınız çocuğa ait kimlik kartı ile yukarıda belirtmiş olduğumuz kanallara başvurunuzu yapabilirsiniz. Yukarıdaki kanallara ek olarak Aile Bakanlığına ait internet sitesi üzerinden başvuru yapacak kişilerin de yapması gereken tek şey kimlik üzerindeki T.C numarasını girmektir. Evden çıkmak istemeyen veya yakınında bu kurumlar bulunmayan kişiler internet üzerinden online bir şekilde doğum parası için başvuru yapabilirler. Başvuru şartlarında belirtilmiş maddeler sağlandığı durumda ailelere düzenli olarak doğum parası verilmeye başlanır. Bu şekilde işinizden ücretli bir şekilde belli bir süreye kadar izin almış olursunuz. Ücretli izinden sonra ise ebeveynler iş yerinin izin verdiği kadar ücretsiz izinlerini kullanabilmektedirler.

Doğum Parası Başvuru Şartları

Doğum parası başvuru şartları ebeveynler için oldukça fazla önem arz etmektedir. Maddelerin bir tanesi bile sağlanmadığı zaman başvurunuz geçerli sayılmayacak ve doğum parası alma şansınızı kaybedeceksiniz.

  • Doğum parasını alacak olan annenin işinde aktif olarak çalışması gerekmektedir. İşten çıkışını vermeden, doğum raporu alındığı tarihe kadar çalışıyor gözükmesi şarttır.
  • Doğum izni süresi boyunca kendi işi veya başka işlerde çalışmıyor olması gereklidir. Doğum izni raporu yazıldığı tarihten itibaren kişinin çalıştığı tespit edilirse ilgili başvuru iptal edilerek maaş kesilir.
  • Doğum parası talebinde bulunacak kişilerin doğumu yapmış ve yeni doğan çocuğun kimliğini çıkartmış olması gerekmektedir. Düşük yapan kadınlar bu maaştan faydalanamazken, bebek ölü doğsa dahi kişiler maaşlarını alabilmektedirler.
  • SSK’lı olmayan kişiler ödenekten maalesef faydalanamazlar. Aynı durumda eşiniz SSK’lı olsa bile faydalanamazsınız. Annenin SSK’lı olması gerekmektedir.

2023 – Doğum Parası Ne Kadar Oldu?

2023 – doğum parası ne kadar oldu için SSK tarafından net tutar belirlendi. Bu kapsamda ilk çocuktan daha fazla çocuğa kadar ödeme fiyatları belirlendi. İlk çocuk 300 TL ödeme almaktadır. İkinci çocuk 400 TL alırken üçüncü çocuk 600 TL ücret almaktadır. Çalışan durumda olan anneler ise 149 TL emzirme parası alır. Çocuk yapacak olan kişilerin finansal hesaplamaları yaparken bu ücretleri dikkate alması durumda bir sorun yaşanmayacaktır. Ücretler enflasyona göre yıldan yıla göre artış gösterebilmektedir. Sitemizi takipte kalarak güncel bilgilerden yararlanabilir, yine güncel fiyat ve şartlardan haberdar olabilirsiniz.

2023 – Doğum Parası Hesaplama Nasıl Yapılmaktadır?
Doğum Borçlanmasıyla Emekli Olabilir Miyim ?

Polis
Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.