2018 – POMEM Eğitiminde Hangi Dersler Var ?
Polis olmak isteyen adaylar Polis Akademisi çatısı altında bulunan polis eğitim birimlerinden birinde eğitim almak zorundadır. İstenilen şartları ve kurumun beklediği yeterlilikleri sağlayan adaylar polis olmak için başvuruda bulunabilirler. Bunun için de adayların tamamı PAEM, POMEM ya da PMYO gibi polis eğitim birimlerinden birinde eğitim görmelidir. Bu eğitimleri başarıyla tamamlayan adaylar da polis olabilirler. Tüm polis eğitim birimleri polis yetiştirir ancak rütbe ve eğitim süresi gibi bazı farklılıkları da bulunur. Adaylardan PAEM çatısı altında eğitim görüp başarılı şekilde mezun olan adaylar komiser yardımcısı rütbesi ile mezun olurken, POMEM ve PMYO bünyesinde eğitim görüp mezun olan adaylar rütbesiz polis olarak görevlerine başlarlar.
Elbette tüm polis eğitim birimlerine giriş için adaylardan farklı yeterlilikler istenilmektedir. Örneğin PMYO çatısı altında eğitim görüp polis olmak isteyen adayların lise mezunu olması veya lise son sınıf öğrencisi olması gerekirken, POMEM bünyesinde eğitim alıp polislik mesleğini icra etmek isteyen adayların tamamı en az ön lisans mezunu olmak zorundadır. Burada dikkat edilecek husus POMEM için aranılan ön lisans şartının kontenjanının hayli sınırlı olduğudur. Yani POMEM hem lisans hem ön lisans mezunu adayları kabul ederken, bu adaylardan lisans mezunu olanlar için ayrılan kontenjan ön lisans mezunu adaylar için ayrılan kontenjana oranla çok daha yüksektir.
Bunların dışında PAEM için alım şartları daha farklıdır. PAEM sadece lisans mezunu yani dört yıllık üniversitelerden mezun olmuş adayları kabul eder. PAEM kontenjanı POMEM’e oranla daha azdır. Bu polis eğitim birimlerinin tamamı her yıl düzenli olarak öğrenci alımı yapar. Dikkat edilecek hususlardan biri de bu birimlerin aldığı erkek öğrenci sayısının bayan öğrenci sayısına oranla çok daha fazla olduğudur. Örnek vermek gerekirse 2200 tane PAEM öğrencisi alınıyorsa bunun 2000 tanesi erkek 200 tanesi bayan öğrencilerden oluşur. POMEM için de durum benzer şekildedir. Alınan adayların geneli erkek öğrencilerden oluşur. POMEM için başvuruda bulunacak adayların aklındaki sorulardan biri olan POMEM eğitiminde hangi dersler var sorusu ile ilgili detaylı bilgi aktarmaya çalışalım.
2018 – POMEM Öğrencilerinin Görecekleri Dersler
Polis Meslek Eğitim Merkezleri anlamına gelen POMEM her yıl düzenli olarak binlerce öğrenciyi kabul etmektedir. Adaylardan istenilen şartları karşılayan herkes POMEM bünyesinde eğitim görebilir. Tüm POMEM adayları eğer POMEM bünyesinde eğitim görmek ve polis olmak için kabul edilirlerse görecekleri dersleri merak etmektedirler. Hem lisans mezunu hem de ön lisans mezunu adaylardan alım yapan POMEM’de eğitim süreleri 6 aydan uzun sürmekteyken KHK’lar ile birlikte POMEM eğitim süresi en az 4 aya düşürülmüştür. Ortalama olarak ise bundan sonra 5 aylık bir süre boyunca POMEM eğitimi vereceğini söylemek mümkün. POMEM için başvuruda bulunacak adayların en çok merak ettiği konulardan biri olan 2018 – POMEM öğrencilerinin görecekleri dersler konusunda detaylı şekilde bilgi vermek gerekirse;
- Temek Hukuk
- Polis Hukuku
- Disiplin Hukuku
- Poliste Uygulamalı Durum Eğitimi
- Polis Savunma Taktikleri 1
- Polis Savunma Taktikleri 2
- Silah ve Atış Bilgisi 1
- Silah ve Atış Bilgisi 2
- Resmi Yazışma Kuralları
- Toplumsal Olaylara Müdahale
- Seri Klave Kullanımı
- Güvenli Ekip Sürücülüğü ve Araç Kullanımı 1
- Güvenli Ekip Sürücülüğü ve Araç Kullanımı 2
Dersleri POMEM bünyesinde eğitim alan adaylara verilen derslerdendir. Bu derslerin tamamının toplam eğitim saati farklılık göstermektedir. Bazıları çok daha uzun süreli eğitimler olurken, bazılarının ise eğitim süreleri diğerlerine oranla daha kısa tutulabilmektdir. POMEM ders eğitim süreleri hakkında bilgi almak isteyen arkadaşlar için detaylı şekilde POMEM Eğitim ders süreleri hakkında bilgi verecek olursak yukarıdaki sıralamaya göre ders saatleri;
- Temek Hukuk – 47 saat
- Polis Hukuku – 43 saat
- Disiplin Hukuku – 12 saat
- Poliste Uygulamalı Durum Eğitimi – 140 saat
- Polis Savunma Taktikleri 1 – 50 saat
- Polis Savunma Taktikleri 2 – 53 saat
- Silah ve Atış Bilgisi 1 – 50 saat
- Silah ve Atış Bilgisi 2 – 53 saat
- Resmi Yazışma Kuralları – 56 saat
- Toplumsal Olaylara Müdahale – 28 saat
- Seri Klavye Kullanımı – 28 saat
- Güvenli Ekip Sürücülüğü ve Araç Kullanımı 1 – 56 saat
- Güvenli Ekip Sürücülüğü ve Araç Kullanımı 2 – 28 saat
Sırasıyla listeye göre yukarıda verdiğimiz saat kadar eğitim görülmektedir. Yeni KHK ile birlikte 6 aydan 4 aya indirilen eğitim süresi sonucunda bu sürenin biraz daha kısalabileceğini ve ders saatlerinin toplamda düşüş yaşayabileceğini de aklınızda bulundurmanızda fayda var. En güncel ders saatleri ile ilgili kurumlardan bilgi edinebilirsiniz.
2018 – POMEM Adayları Tarafından Bilinmesi Gerekenler
POMEM bünyesinde eğitim görüp polis olmak isteyen adayların bilmesi gereken bazı bilgiler mevcuttur. Bunlar genel itibariyle adaylarda aranılan bazı yeterlilikler ve özelliklerdir. Bunlar hakkında sizlere bilgi aktarmak gerekirse;
- POMEM eğitimi alacak adayların tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorundadır. Adaylar başvuru esnasında yanlarında TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı ile gelmelidirler.
- Adayların tamamı lisans ve ön lisans mezunu olmak zorundadır. Burada dikkat edilmesi gereken şey, lisans mezunları için POMEM ‘de ayrılan kontenjanın ön lisans mezunlarına oranla bir hayli fazla olduğudur. Yani POMEM için başvuracaksanız en az 2 yıllık üniversite mezunu olmanız gerekir.
- POMEM başvurusunda bulunacak adaylardan istenilen bazı sağlık şartları vardır. Bunlarla ilgili detaylı bilgileri resmi aday kitapçığı yayınlandığı zaman oradan edinebilirsiniz.
- Tüm polis eğitim birimlerinde olduğu gibi POMEM için de adaylarda aranan boy şartı vardır. Erkek adaylar en az 167 cm olmak zorundadır. Bayan adaylar için ise boy şartı minimum 162 cm’dir.
Adanada bekçilik sınavı olacakmı
bu alımda hayır
Polis Olmak için İlk Aşama Olan Başvuru Aşaması nasıl yapilir ? Nerden Yapilir ? Hangi Evraklar Lazım ?
mezuniyetiniz nedir?
hocam bunlar güncel mi 21.dönem pomem ders programını atabilme imkanınız var mı ?
Egitim yatılı şeklinde mi oluyor sadece hafta sonları mı çıkış var ?
Yatılı.
Araba kullanamıyorum egitim sonunda bir sıkıntı teşkil eder mi
sorun olmaz