PMYO

2023 PMYO Parkuruna Nasıl Hazırlanılır ?

Bildiğiniz gibi 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, kamu kurumlarından ihraçlarla birlikte kamuda memur açığı yükseldi. En çok açık pozisyonu olan kurumlardan biri ise Emniyet Genel Müdürlüğü gibi görünüyor. 2023 yılı için  PMYO öğrencisi, komiser yapdıcısı (PAEM) ve POMEM olmak üzere sivil kaynaklardan alım yapılacaktır.

Haliyle polis olma hayali taşıyan birçok arkadaşımızda bu işin peşinde. Polis memuru olmak için gereken şartlara baktığımızda TYT sınavından gerekli puanı almak lazım.(BURADAN PMYO BARAJ PUANI İLE İLGİLİ MAKALEMİZİ OKUYABİLİRSİNİZ.) Bu noktadan sonra Parkur diye tabir edilen spor mülakatı devreye giriyor. Bu parkurda başarılı olmak istiyorsanız.Erken hazırlıklara başlamakta fayda var. 2023 yılı itibariylede gireceğiniz paem, pomem ve pmyo mülakatlarına bu rehberle adım adım hazırlanabilirsiniz. Ayrıca polislik sınavlarına hazırlanmadan önce renk körü olup olmadığınızı buradan test edebilirsiniz.

PAEM, PMYO ve POMEM Spor Mülakatına Nasıl Hazırlanılır?

Öncelikle hemen alt tarafta bulunan videoyu izleyerek parkur hakkında bir fikrinizin oluşması gerekiyor. Siz videoyu izledikten sonra alt taraftan devam edelim.

Gördüğünüz gibi parkur sanıldığı kadar kolay değil. Özellikle hayatında spor yapmamış ya da sporun yakınından uzağından geçmemiş insanlar için çok daha zor. Neyse ki bu çözülebilir bir sorun. Parkura genel olarak baktığımızda hem kondisyon hem de güç isteyen bir etkinlik olduğu aşikar. Ve parkuru tamamladığınız süreye göre puan alıyorsunuz. Ve bu puan hedefinize ulaşma noktasında sizin için en önemli nokta. Peki bu parkura kendinizi hazır hale getirmek için neler yapmalısınız, nereden başlamalısınız madde madde anlatalım.

PMYO Parkur ZAMAN / SN – Erkek

  • 40 sn – 100 puan
  • 41 sn – 95 puan
  • 42 sn – 90 pıan
  • 43 sn – 85 puan
  • 44 sn – 80 puan
  • 45 – 46 sn – 75 puan
  • 47 – 48 sn – 70 puan

PMYO Parkur ZAMAN / SN – Kadın

  • 45 sn – 100 puan
  • 46 sn – 95 puan
  • 47 sn – 90 puan
  • 48 sn – 85 puan
  • 49 – 50 sn – 80 puan
  • 51 – 52 sn – 75 puan
  • 53 – 54 sn – 70 puan
  1. Öncelikle koşmaya vücudunuzu alıştırın. Zaten koşan biriyseniz sorun yok ancak hiç koşmayan biri için parkur tam bir problem. İlinizde bulunan bir stadyum yada koşmaya elverişli bir alanda, cep telefonunuza yüklediğiniz bir GPS tabanlı mesafe ölçer uygulama ile mesafenizi takip edin. Hiç durmadan yarım saat orta tempoda koşun. Bu çalışmayı fiziki yeterlilik mülakatına 2 gün kalaya kadar mesafenizi artırarak devam edin.
  2. Koşu ağırlıklı çalışmalarınız devam ederken bir taraftan da kuvvet çalışmalarına devam edin. Özellikle bacak, kol ve omuz bölgelerinizin eskiye oranla daha kuvvetli hale gelmesi şart. Bu bölgeleri içinde tavsiye ettiğim egzersizleri alt tarafta paylaşıyorum.
  3. İlk iki çalışmada belirli bir aşama kaydettikten sonra artık vücudunuzu tamamen zorlamanın vakti geldi. Yani yüksek nabızlarda kalmaya alışmanız gerekiyor bunun içinde 200 metre, 400 metre gibi mesafeleri yüzde yüzünüzle koşarak tamamlamanız yeterli olacaktır.
  4. Buraya kadar yaptıklarınız sizi zaten parkura hazır hale getirecektir. Ancak bu işte deneyimde çok önemli, profesyonel sporcu olduğu halde parkuru gereken zamanda tamamlayamayan insanlar var. Bu yüzden bulunduğunuz yerde kurulu parkur yada kurslar var ise olabildiğince bu kurslara katılın. Kurulu parkur yok ise videodan yararlanarak kendiniz bu parkuru kurun. Ne yaparsanız yapın ama parkuru daha önce hiç denemeden mülakata gitmeyin pişman olursunuz.

Son olarak parkurda her engel önemli çünkü devirdiğiniz yada eksik yaptığınız her engel +2 saniye sürenize eklenmesine sebep olur.

Editör Yorumu : Yukarıda hazırlık aşaması anlatılan Fiziki Yeterlilik Mülakat Parkuru, sadece PMYO olmak isteyenler için değil aynı zamanda PAEM, POMEM gibi diğer polisliğe giriş sınavlarında da gereken parkur için verilmiş tavsiyelerdir. Hepsi bu kadar.

2023 PMYO Parkur Rehberi

1- SIÇRAMA TAHTASI 

İlk etap olarak aday jimnastik sıçrama tahtası üzerinden 5 kez sağa, sola çift ayakla sıçrama hareketi yapacaktır. Aday istediği taraftan sağdan veya soldan başlayabilir.

Sıçrama tahtasının uzunluğu 2,5 metre, yüksekliği 40 cm, genişliği 20 cm ve sıçrama tahtasının yere basma ayakları 52 cm eninde olacaktır. Jimnastik sıçrama tahtası üzerinden her bir eksik sıçramanın ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir.

2- LASTİK İÇİNDEN GEÇME

Lastik içinden geçme etabında, adaylar 6 adet lastik içerisinden tek ayakla (sağ ayak sağ lastik, sol ayak sol lastik) basarak geçecektir. Her bir lastik için, içerisine basmadan geçmemenin ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir. Lastiklerin iç genişliği 16 inch (40.64 cm) olacak, lastikler çapraz ve birbirine bağlı şekilde olacaktır.

3- AĞIRLIK TAŞIMA

Ağırlık taşıma etabında, erkek adaylar için 30 Kg (15×2) ağırlığındaki, kadın adaylar için 20 Kg (10×2) iki kum torbasını aralarında 12 metre mesafe bulunan iki dubanın dışından dolaşarak taşıyacak ve ağırlıkları taşımaya başladığı noktaya herhangi bir mesafeden atmayacak, aldığı noktaya bırakacaktır.

(Ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından dolaşmadan geriye dönerek istasyonu tamamlayıp ağırlıkları aldığı noktaya bırakmayan adaya ceza karşılığı olarak 1 (bir) saniye, ağırlıkları aldığı noktadaki dubanın arkasından ağırlıklarla dolaşmamasına 1 (bir) saniye, boş olarak dolaşmamasına da 1 (bir) saniye ilave edilecektir.

Ayrıca aralarında 12 metre mesafe bulunan dubalardan ikincisinin arkasından dolaşarak tamamlamayan, herhangi bir mesafeden dönen ve yarım bırakan aday bu istasyonu tamamlamamış sayılır ve diskalifiye edilerek elenir.

4- SAĞLIK TOPU

Sağlık topuna dokunma etabında, adaylar iki nokta arasında yerde duran sağlık toplarından koşu istikametinde önce ikinci topa, sonra ilk topa ve tekrar ikinci topa dokunarak 3 kez dokunuş yapacaktır.

Her bir eksik dokunma için ceza karşılığı olarak bitiş süresine  2 (iki) saniye ilave edilecektir. (Sağlık topuna dokunma hareketinde aday önce en uzaktaki topa dokunarak sonra geçerken dokunmadığı ilk topa dokunacak ve sonra ilk dokunduğu topa tekrar dokunarak istasyonu tamamlayacaktır.

Bu istasyonu bu şekilde yapmayan, önce birinci topa dokunan sonra ikinci topa dokunarak diğer istasyona geçen adayın ikinci topa dokunması bir dokunuş sayılacaktır. İlk topa dokunması sayılmayacak ve bu şekilde iki top arasındaki mesafeyi kat etmeyecek şekilde diğer istasyona geçen adayın bitirme süresine ceza karşılığı olarak 6 (altı) saniye ilave edilecektir.)

5- TAKLA ATMA

Takla etabına gelirken aday dubanın dışından dolaşarak gelip, yer minderinde öne doğru (1) bir defa takla atacaktır. Takla hareketine gelirken dubanın dışından dolaşmayan, dubanın içerisinden geçen adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir. Dubayı deviren adaya ceza karşılığı bitiş süresine 1 (bir) saniye ilave edilecektir. (Takla hareketinde takla hareketini yapmayan veya hiç yapamayan aday diskalifiye edilerek elenecektir.)

6- SLALOM KOŞUSU

Slalom koşu etabında 6 adet slalom çubuğu (çubuklar 1.5 metre yüksekliğinde olup, düz ve çapraz olarak 2.5 metre aralığında olacaktır) dışından dolaşılarak tamamlanır. Her bir eksik geçiş ve her bir devirip düşürdüğü çubuk için adaya ceza karşılığı olarak bitiş süresine 2 (iki) saniye ilave edilecektir. Slalom çubuklarının bir tanesinin bile etrafından nizami dolaşmayan veya direk geçen aday diskalifiye edilir.

7- ENGEL ATLAMA

Engel etabında 4 adet engel (üstten geçilecek engel yüksekliği 50 cm. ve alttan geçilecek engel yüksekliği 110 cm. olup engeller arasındaki mesafe 2 metredir)  üstten-alttan, üstten-alttan olmak üzere geçilir ve koşarak bitiş noktası geçildiğinde parkur tamamlanmış olur.

Engel etabında her bir eksik geçiş, engeli hatalı geçme, engelleri devirme ve düşürme için ceza karşılığı olarak bitiş süresine her hata için 2 (iki) saniye ilave edilecektir. Adayın bu etap sırasında engel çubuğunu düşürmesi yerinden çıkarması (engel çubuğunun bir tarafının bile yerinden çıkması) ceza süresi alma nedenidir. (Engel çubuklarının birbirlerine takılış yönü adayın geliş yönüne bakacak şekilde olacaktır. Ayrıca bu istasyondaki engellerin hiçbirini nizami geçemeyen aday diskalifiye edilerek elenir.)

NOT : Parkur içerisinde herhangi bir istasyonu yapmayan veya yapamayan aday elenir. Teknik bir arızanın dışında hiçbir adayın fiziki yeterlilik parkuru sınavını tekrar yapmasına izin verilmeyecektir.

PMYO Bulunan İller Güncel 2023

PMYO Güvenlik Soruşturması Nasıl Yapılır ?

PMYO Başvurusu Nasıl Yapılır ? Şartları Nelerdir ?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

14 Yorum

  1. Polis teşkilatı çocuklarının 150 puan almaları yeter diyor, benim babam polis başvuru yapabilir miyim?

  2. Polis teşkilatı çocuklarının 150 puan almaları yeter diyor, benim babam polis başvuru yapabilir miyim acaba?

  3. TYT puanım 236 başvuru yapabilir ve sözlü ve fiziksel mülakattan iyi yapıp kazanma şansım var mı acaba ?
    Ve arka ve ön dişlerde dolgu sıkıntı oluyor mu ?

  4. Bu sene baraji geçemeyen neredeyse 1 milyon ogrenci var .sizce puan bu sene beklenenden çok düşük olamazmı.birde okul puani dahilmi başvururken.teşekkürler.

  5. Hocam, ön lisansa yazılıp 1 sene daha tyt’ye hazırlansam seneye pymo’ya girebiliyormuyum? Ön lisans bir bölüme öylesine yazılıp 1 sene daha hazırlanmak istiyorum fakat sene sonu ön lisans bölümünden kalıcam tabiki. Tyt puanım yüksek gelirse başka bir uni yazıp dondurup pymo’ya giderim. Bu dediklerim oluyormu? Bir sıkıntı görebiliyormusunuz ? teşekkürler.

  6. Merhaba ben 05.04.2001 doğumluyum.2019’da üniversite sınavına gireceğim.2019’da PMYO başvurabilir miyim ?
    Bir de polis okulundan mezun olduktan soonra birim atamasında atama yunus lara çıkarsa ve motor kullanmayı bilmiyorsak ne olur?

    1. Kardesim sen polis falan olma başka meslek bak daha dün karar vermisin sanki gündemden bu kadar uzak olunmazki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün