PAEM

2018 – PAEM Hangi Lisans Bölümlerinden Alım Yapar ?

PAEM Polis Amirleri Eğitim Merkezi anlamına gelen bir kısaltmadır. Polis Amirleri Eğitim Merkezi’nde eğitim görenler komiser yardımcısı rütbesi ile mezun olurlar. Direkt olarak rütbeli mezun vermesi sayesinde adaylar tarafından PAEM son derece ilgi gören bir polis eğitim birimi haline gelmiştir. PAEM de diğer polis eğitim birimleri gibi Polis Akademisi bünyesinde hizmet veren bir kurumdur. Bu kurumun POMEM ve PMYO ‘ya göre farkı bahsettiğimiz gibi adayların direkt olarak komiser yardımcısı rütbesiyle mezun olmasıdır.

Bununla birlikte diğer bir farkı da PAEM için başvuruda bulunacak olan adayların tamamı lisans mezunu olmak zorundadır. Daha önce POMEM bünyesinde de yalnızca lisans mezunu adaylar eğitim görebilmekteyken yeni çıkan kuralla ön lisans mezunu adayların da POMEM bünyesinde eğitim görebilmeleri kararlaştırılmıştır. Elbette bu kontenjan açısından bakarsak lisans mezunu aday alımının ön lisans mezunu aday alımına oranla çok daha fazla olduğunu belirtmemiz gerek. PAEM ise tamamen lisans mezunu adaylardan alım yapar. Yani lise veya ön lisans mezunu adayların PAEM için başvuruda bulunmaları ve kabul edilmeleri mümkün değildir.

PMYO ise bu iki eğitim biriminden daha farklı olarak lise mezunlarını ve lise son sınıfta okuyan öğrenciler tarafından girilebilen polis eğitim birimlerinden biri olmasıyla ön plana çıkıyor. Yani lise mezunu veya lise son sınıfta öğrenim gören adaylar için polis olabilmek için tek yol PMYO tarafından kabul edilmektir. PAEM’in en büyük avantajı rütbeyle mezun ediyor olmasıdır ve bu açıdan diğer eğitim birimlerine nazaran talep görmesi daha doğaldır. Ancak yalnızca üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden alım yapıldığı için girebilecek aday sayısı da bir noktada kısıtlıdır.

2018 – PAEM Hangi Üniversitelerden ve Bölümlerden Öğrenci Alır ?

2018 PAEM başvurusunda bulunacak adayların aklındaki en önemli sorulardan biri de, PAEM hangi lisans bölümlerinden öğrenci alır sorusudur. Öncelikle adaylara şunu belirtmekte fayda var ki, PAEM için başvuracak adayların hangi lisans bölümünden mezun olduğunun önemi yoktur. Yani üniversitelerin 4 yıllık herhangi bir bölümünde okumuş ve diploma almış her aday PAEM için başvuruda bulunabilirler.

Elbette her aday başvuruda bulunabilir derken her 4 yıllık üniversite mezunu PAEM tarafından istenilen şartları karşılar demek istemiyoruz. Her yıl düzenli olarak PAEM başvuru kitapçığında adaylardan istenilen tüm şartlar detaylarıyla birlikte adaylara aktarılmaktadır. Lisans mezunu olmanın PAEM için ön şart ve önemli bir şart olduğunu belirtmek isteriz. Hangi üniversiteden veya hangi lisans bölümünden mezun olduğunuz farketmeksizin PAEM için lisans diplomanızın olması yeterlidir.

Bazen adaylar POMEM ve PAEM ‘i karıştırabilir. Ön lisans mezunu da alan bölüm POMEM ‘dir yani PAEM değildir. PAEM sadece üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olan adaylardan alım yapar. Ayrıca yurtdışında üniversite okumuş adaylar için de şu bilgiyi aktarmakta fayda var; eğer okuduğunuz üniversite diploması Türkiye’de geçerliliği olan bir üniversite tarafından verilmişse PAEM için başvuruda bulunmanız mümkündür. Ancak geçerliliği olmayan bir üniversiteden alınacak lisans diploması ile PAEM için başvuruda bulunamazsınız. Adaylar daha detaylı bilgili YÖK tarafından edinebilirler.

2018 – PAEM Adaylarından İstenilen Şartlar

2018 yılında PAEM girişi için başvuracak adaylardan istenilen bazı şartlar vardır. Yukarıda sizlere lisans mezunu olma şartından ve her bölümden lisans mezunu adayın PAEM için başvuruda bulunabileceğinden bahsetmiştik. Bununla birlikte adayların uyması gereken ve yetkililer tarafından istenilen başka şartları da vardır. PAEM adayları için tüm şartları detaylarıyla birlikte sizlere aktararak bu konuda detaylı şekilde bilgi sahibi olmanız için yardımcı olalım.

 

  • PAEM adaylarının tamamı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından oluşur. Başka ülke vatandaşlarının veya ülkemizde ikamet eden yabancı uyruklu olupta Türk vatandaşı olmayan insanların PAEM için başvuruda bulunması mümkün değildir. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da eğer Türk pasaportuna sahipse ve bulundukları ülkenin vatandaşı olmamışlarsa PAEM başvurusunda bulunabilirler.

 

  • Tüm adaylar lisans mezunu, yani üniversitelerin 4 yıllık bölümlerinden mezun olmak zorundadırlar. Ön lisans mezunları ve lise mezunları PAEM için başvuruda bulunamaz. Ayrıca adayların hangi üniversiteden mezun olduğunun önemi yoktur. Herhangi bir devlet veya vakıf üniversitesinin 4 yıllık yani lisans bölümünde okuyup diploma almış adaylar PAEM için başvuruda bulunabilirler. Ön lisans mezunuysanız POMEM için başvuruda bulunabilirsiniz. Yurtdışında üniversite okuduysanız da ilgili üniversite diplomanız Türkiye’de geçerli bir üniversiteden alınmış olmalıdır.

 

  • KPSS sınavına girip P3 puan türünden sizden istenilen baraj puanı geçmiş olmanız gerekmektedir. Baraj puan her yıl için aday kitapçığında açıklanır. Son 2 KPSS puanının PAEM girişi için kabul edildiğini unutmayın. Ayrıca KPSS puanı PAEM için alımlarda %25 oranında bir etkiye sahiptir. Ne kadar yüksek puan alırsanız o kadar avantajlı olursunuz.

 

  • Diğer tüm polis eğitim birimlerinde olduğu gibi PAEM için de adaylarda boy şartı aranır. Boy şartı olarak geçmiş yıllarda erkek adaylar için 167 cm ve bayan adaylarda 162 cm şart aranmaktaydı. 2018 yılı için de aynı şekilde bir boy şartı olacağını tahmin ediyoruz.

 

  • Adayların boylarıyla uyumlu olarak vücut kitle endeksine sahip olmaları gerekir. Bu konuyla ilgili en net bilgiyi aday kitapçığı açıklandığı zaman oradan edinmeniz mümkündür.

 

  • PAEM başvurusunda bulunacak adayların en az 18 yaşında olmaları gerekir. En fazla ise 30 yaşında olabilirler.

 

Yine diğer birçok şart diğer polislik ve memuriyet şartlarıyla benzer şekildedir. 1 yıl ya da uzun süreli kasten işlenmiş suçlardan ceza alınmamış olması gerekir. Devlet güvenliğine karşı işlenen suçlara karışmamış olması gerekir. Terör örgütlerine destek vermemiş veya propagandalarını yapmamış olması gerekir.

Paem Başvurusu Nasıl Yapılır ? Şartları Nelerdir ?

2018 – PAEM KPSS Puanı Hesaplama

2018 – PAEM Eğitim Süresi Ne Kadar ?

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

29 Yorum

  1. Merhaba admin.O kadar aradim bulamadim.Komiser yardimciligi icin kpss ve fiziksel sinav dişinda başka sinavimiz var mi?Özellikle merak ettiğim sinav var ise yazili sinav yapilacak mi ekstra ?

  2. Merhaba ben Barbaros. 2017 İstanbul Psikoloji bölümü mezunuyum.Mesleğime devam etmeyip farklı bir alana çocukluk hayalime yönelmek istiyorum. Ailem vasıtasıyla çocuk yaşımda UK vatandaşlığı almıştım. Üniversite hayatımı akrabalarım ile birlikte Türkiye’de geçirdim. Burada yaşayıp, Polis olmak istiyorum. PAEM başvurusunda bulunabilmek için UK vatandaşlığından cıkmak zorunda mıyım? ya da tüm mülakat aşamalarından geçtikten sonra mı çıkmalıyım?

    Şimdiden cevabınız için teşekkür eder,
    İyi forumlar dilerim.

  3. Admin Merhaba;

    Ben geçen yıl üniversiteden mezun oldum,lisans diplomam var.bu sene 2018 lisans kpssye gireceğim.Paem için geçmiş yıllarda kpss e girmek gerekiyor mu sadece bu sene girsek olur mu ?

      1. Merhaba. Pomem yada paem eğitim merkezlerine üniversitelerin açıköğretim lisans bölümlerinden mezun kabul ediliyor mu? Bir aksilik ya da olmamazlık durumu olur mu?

    1. Admin merhaba paem e girip komser olmak istiyorum 4 yıllık okunabilecek en kolay bölüm hangisidir.

    2. Pmyo okulundan mezun oldukdan sonra polis memuru oluyoruz daha sonrasında kimser olabiliyormuyuz.

  4. Aşırı terlediğimden koltuk altındaki ter bezlerime klips taktırmak. Koltuk altlarmda bir cm çizik mevcut. Komiser yardımcısı olabilirmiyim.

  5. erkekler için taban puanın 70 olma olasılığı neredeyse kesin diyebilir miyiz? değişkenlik gösterebildiğini biliyorum da daha önce taban puanının 70’in üzerine çıkarıldığı oldu mu acaba?

  6. merhaba
    geçtiğimiz ocak ayında baş agrısı şikayeti ile doktora gittim. orta şiddetli depresif nöbet teşhisi koymuş. verdiği ilaçları içmedim. depresyonda falan da değildim. ancak sağlık geçmişime yansımış bu şekilde.
    bunlar sorun yaratır mı?

  7. Iyi günler. Türkçe öğretmenliği mezunuyum Lisans.2017 kpss p3 puanım 72 fakat bu sene 2018 kpss p3 puanım 69 geldi sonuçlar yeni açıklandı. 2017 puanı ile paeme başvurabilir miyim ?

  8. Selçuk üniversitesi türk dili ve edebiyatı bölümünde okuyorum. Son senem mezun olduktan sonra paem’e başvuru yapmak istiyorum. Bunun için yapmam gerekenleri söylermisiniz. Sırasıyla teşekkürler.

  9. elektrik-elektronik mühendisiyim paeme başvurdum alımda mezun oldugumuz bölümün bi etkisi olur mu ?

  10. Merhaba,
    İnternette araştırma yaptım biraz kafam karıştı. Lisans mezunuyum, 91’liyim. PAEM komiser yrd. için 2019 KPSS’ye gireceğim. Her yıl alım yapılıyor mu tek ve çift yıl alımları oluyormuş bu nedir? Ben KPSS puanımı aldıktan hemen sonra başvuru yapabilecek miyim?

    1. Meraba,acil yardım eder misiniz kafam çok karıştı?Bu sene mezun olucam paem ve pomemi denemeyi düşünüyorum.Yalnız p3 puanıyla alındığını bununda kpss b grubu olduğunu öğrendim.Yalnız b grubu 2 yılda bir oluyormuş sanırım.Bu sene şansımı deneyemeyecek miyim?Yoksa bildiğiniz üzere kpss A grubunun kayıtları başladı (2019) onun genel gültür genel yetenek sınavıyla girebilir miyim aydınlatırsanız çok sevinirim

  11. ABİ FİZKİ SÖZLÜ MÜLAKATI YAPTIK AMA KPSSDEN 60 YAPTIK GİRME İHTİMALİMİZ VAR AMA ÇOKMU DÜŞÜK

  12. Merhabalar ben 4 yillik lisans mezunuyum ancak paem icin hangi kpss ye girmemiz gerektigini anlamadim bir suru kpss var detayli anlatabilir misiniz acaba ? 2 yilda bir yapilan kpss ye mi girmeliyim yoksa her yil yapilana mi ve hangi kpss acaba ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu