2018 – Doğum Parası Ne Zaman Ödenir ve Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar
Yeni doğum yapmış olan bayanlara devlet tarafından farklı yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımların bazıları hiçbir şart aranmadan herkese yapılırken bazılarında ise bazı şartlar aranmakta ve şartlara uyan kişilere verilmektedir. Söz konusu yardımların miktarları da farklı olabilmektedir. Doğumdan sonra verilen yardımlar denildiğinde akla doğum parası ve doğum yardımı gelmektedir. Her iki yardım farklı olmasına rağmen isim benzerliğinden dolayı aynı sanıldığı durumlara çokça rastlanmaktadır. Doğum yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak çalışan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılmakta olup bu yardım için herhangi bir şart aranmamaktadır. Doğum parasında ise bazı şartlar bulunmakta olup bu şartlara göre verilmektedir. Doğum parasının diğer yardımlara göre daha fazla olmasından dolayı insanlar tarafından daha fazla merak edilmekte ve 2018 – Doğum parası ne zaman ödenir tarzında sorular sorulmaktadır.
2018 – Doğum parası ne zaman ödenir konusunun cevabı oldukça kısa olmasına rağmen bu parayı alabilmek için gereken şartların belirtilmesi gerekmektedir. Söz konusu para yeni doğum yapmış bayanlara verilmekte ve bunun için de bazı şartlar aranmaktadır. Aranan şartların en önemlilerinden bir tanesi yeni doğum yapmış olan bayanın aktif olarak çalışmasıdır. Yani bu yardım çalışan annelere yapılmaktadır. Fakat burada da önemli bir husus bulunmaktadır. Çalışan bütün annelere bu para verilmemekte olup sadece BAĞKUR (4/B Sistemi) ve SSK’lı (4/A Sistemi) olan çalışan annelere verilmektedir. Memurlara ise bu para ödenmemekte olup onların da farklı hakları bulunmaktadır. Fakat annelerin sadece çalışmaları da yeterli olmayıp farklı şartlarda aranmaktadır.
2018 – Doğum parası ne zaman ödenir konusunda bir başka husus ise çalışan annelerde aranacak olan şartlardır. Bu şartların sağlanmaması durumunda doğum parası alınamamakta ve dolayısıyla da ne zaman alınacağının bir önemi kalmamaktadır. Söz konusu şartlardan en önemlisi yukarıda da belirtildiği gibi doğum yapacak olan kişinin doğum iznine ayrılacağı süreye kadar aktif olarak çalışıyor olması ve sigorta priminin yatıyor olması gerekmektedir. Ayrıca anne adayının kesinlikle prim borcunun bulunmaması gerekmekte olup bu husus sadece BAĞKUR için geçerlidir. Çünkü SSK’lıların sigorta primleri işverenler tarafından ödenmektedir. Bunun dışında anne adaylarının son 1 yıl içerisinde en az 90 gün sigorta primi yatırmış olmaları gerekmektedir. Aranacak son şartlardan bir tanesi de anne adayının doğum iznine ayrılırken bunu doktor raporu ile yapması gerekmektedir.
2018 – Doğum Parası Ne Zaman Ödenir?
2018 – Doğum parası ne zaman ödenir sorusunun cevabı yukarıda belirtilen şartların sağlanması durumunda başvurudan sonra ödenmektedir. Bu işlem için öncelikle başvuru yaparken verilmesi gereken belgelerin hazır edilmesi gerekmektedir. Başvuru için doğum izninden önce alınan rapor, bebeğin dünyaya geldiğini gösteren rapor ve vizite belgesi istenmektedir. Bunların dışında herhangi bir belge gerekirse ilgili kurumlara yönlendirme yapılmaktadır. Bu belgeler hazırlandıktan sonra en yakın Sosyal Güvenlik Kurumuna gidilmesi ve başvurunun yapılması gerekmektedir. Bundan sonra kurum gereken incelemeleri ve işlemleri yaparak paranın anneye ulaştırılmasını sağlamaktadır. Başvuru yapıldıktan sonra bir aksilik çıkmaması durumunda para 10 ile 15 gün için Ziraat Bankası ya da PTT üzerinden annelere ulaştırılmaktadır. Son dönemde Ziraat Bankası daha fazla kullanılmaktadır. Bu para banka tarafından genellikle her ayın 8 ile 14’ü arasında verilmektedir. İsteyen kişiler hesap açtırmak suretiyle doğum parasını bu hesaba aktarabilmektedir.
2018 – Doğum Parası Ne Zaman Ödenir ve Ne Kadardır?
2018 – Doğum parası ne zaman ödenir konusu genel olarak bu şekildedir. Ödenecek olan miktar ise anne adaylarının durumlarına göre farklılık göstermektedir. Öncelikle bu miktarın nasıl hesaplandığının bilinmesi gerekmektedir. Bunun için de doğum izinlerinin nasıl olduğu konusu devreye girmektedir. Devlet tarafından hamilelere bazı haklar verilmiş olup bunlardan bir tanesi de doğum öncesi ve sonrasındaki izinlerdir. Doğum yapacak bayanlara toplamda 16 hafta izin verilmektedir. Bunun 8 haftası doğumdan önce 8 haftası ise doğumdan sonradır. Anne adayları isterlerse bu sürelerin yerlerini bir noktaya kadar değiştirme imkanına sahiptir. Bunun için doktor onayı olması gerektiğinin vurgulanması gerekmektedir. Anne adayları isterlerse doktor raporu olmak şartı ile doğuma 3 hafta kalana kadar çalışabilirler. Böylece izin süreleri doğumdan önce 3 hafta, doğumdan sonra ise 13 hafta olacaktır. 2018 – Doğum parası ne zaman ödenir ya da hesaplanacak miktarı bu durum etkilememektedir.
2018 – Doğum parası ne zaman ödenir sorusundan farklı olarak doğum parasının nasıl hesaplandığı konusunda doğum izin süreleri çok önemli bir yer tutmaktadır. Anne adaylarının kullanmış oldukları izin süresi ile doğum parası arasında paralellik bulunmaktadır. Kullanılan izin miktarının her bir günü için ücret ödenmektedir. Söz konusu ücret doğum iznine ayrılmadan önceki 3 aylık dönemin ortalamasına göre hesaplanmaktadır. Bu süreçte kişilerin günlük brüt maaşlarını dikkate alınmakta ve bunun ortalaması çıkarılmaktadır. Böylece kişilere ödenecek miktar belirlenmektedir. Ayakta tedavi olunan günler için bu ücretin 2/3’ü ödenirken yatarak tedavi için bu ücretin yarısı ödenmektedir. Bu hususlar dikkate alındığında annelerin alacakları doğum parası miktarı farklılık göstermektedir. Öyle ki düzenli çalışan ve maaşı yüksek olan kişiler 5.000 lira üzerinde doğum parası alabilirken düzenli bir işi bulunmayanlar ise çok daha düşük miktarlar alabilmektedir. 2018 – Doğum parası ne zaman ödenir konusundaki bir ayrıntı olarak belirtmekte fayda vardır.
Eşim yeni doğum yaptı hiç bir işte çalışmıyor ne zaman doğru parası alır
hiçbir zaman dostum 🙂 şartları sağlamıyor
Eşiniz normal doğum parası alır ilk çocukta 300 ikinci çocukta 400 3 cocukta 600 lira ve annenin süt parası babanında byle bir hakkı var doğum raporunuzla birlikte aile ve sosyal yardımlaşma derneğine gidiniz işlemler yapıldıktan sonra 1 haftada yada engeç 10 günde paranızı alırsınız. Bu para için ssk’lı veya çalışma zorunluluğunuz yok.
Merhaba eşimin 75 gün lük sigortası yatıyor ve yeni doğum yaptı biz bu haktan yararlanabiliyormuyuz yoksa 90 gün sigortalı mi olması gerekiyor.bilgi verirseniz sevinirim.teşekkürler
doğum yapmadan 6 ay önce sigortalı olması gerekir…
6 ay değil admin dogumdan öne 3 ay yani 90 gün primi yatmış olması gerekiyor yada 1 yılın içinde 90 gün primi varsa başka iş yerine daha yeni girdiysede olur önemli olan son 1 yılın içinde 90 gün priminiz olması ve doğumdan önce sigortanızın aktif olması.
Doğum yapalı 4 ayı geçti ama daha param yatmadı biraz daha beklemelimiyim yoksa biyerlere sordurtmam gerekirmi
sgk ya bildiriniz…
Süt parası yattı ama doğum parası yatmadı nerelere başvuru yapmam gerekiyor daha önce tüm işlemleri yaptım 2 ay oldu
Doğum parası için başvuru yaptık e-e-devlten bakınca ödeme aşamasında yazıyor acaba yatırılmış mi oluyor