2018 – Doğum Parası Ne Kadar ?
Devlet tarafından doğum yapan annelere farklı maddi destekler verilmektedir. Bu desteklerin bazıları sadece çalışan annelere verilirken bazıları ise bütün annelere verilmektedir. Bundan dolayı verilen bu paralar karıştırılabilmektedir. Doğum parası ve doğum yardımı aynı şey olmayıp içerikleri tamamen farklıdır. Doğum yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından verilirken doğum parası SGK tarafından verilmektedir.
Doğum yardımı canlı doğum yapan herkese verilirken doğum parası sadece çalışan annelere verilmektedir. Bundan dolayı ikisinin karıştırılmaması çok önemlidir. 2018 – Doğum parası ne kadar sorusuna cevap verirken de bu hususun göz önünde bulundurulması ve ona göre cevap verilmesi gerekmektedir.
2018 – Doğum Parası Ne Kadar ?
2018 – Doğum parası ne kadar sorusunun cevabından önce bu paranın neden verildiği ile ilgili bilgi verilmesinde fayda bulunmaktadır. Doğum parası çalışan kadınlara verilmekte olup iş göremezlik parası olarak da bilinmektedir. Çalışan kadınlara hamilelikte ve doğumdan sonra çeşitli sürelerde izinler verilmektedir. Doğumdan önce ve sonra 8’er hafta olmak üzere toplamda 16 hafta izin verilmektedir. Bu süre çoğul gebeliklerde daha da artmakta ve doğumdan önce 10 hafta olmaktadır.
Anne adayları doğumdan önce 8 haftalık iznin tamamı kullanmayıp bunun bir kısmını doğumdan sonrası için kullanabilmektedirler. Bunun için doktor raporu gerekli olup raporun olması durumunda doğuma 3 hafta kalana kadar çalışıp daha sonra izne ayrılabilirler. Bu durumda doğumdan önce 3 hafta, doğumdan sonra ise 13 hafta izin hakları bulunmaktadır. Ayrıca doğumdan 6 ay sonraya kadar ücretsiz izin hakları bulunmaktadır. Doğum parası bu izin dönemleriyle alakalı olup bu dönem iş göremezlikten dolayı annelere destek amaçlı verilmektedir.
2018 – Doğum parası ne kadar konusundaki bir başka husus ise bu paranın alınabilme şartlarıdır. Çalışan annelerin tamamı bu yardımdan yararlanamamaktadır. Bu paranın alınabilmesi için bazı şartlar bulunmakta olup bunlardan en önemlisi anneni 4/a ya da 4/b sisteminde sigortalı olmasıdır. Yani annenin BAĞKUR ya da SSK’lı olması gerekmekte olup memurlar bu yardımdan yararlanmamaktadır. Ayrıca bu parayı almak isteyen kadınların herhangi bir prim borcu olmaması gerekmektedir. Aksi takdirde doğum parasını almaları mümkün değildir. Çalışan kadınların son bir yıl içerisinde en az 90 gün prim ödemesi yapması da gerekmektedir. Bu ödemenin olmaması durumunda kişinin prim borcu olmasa dahi bu parayı alma imkanları yoktur. Ayrıca bunun için doğum yapacak olan anne adayının 32. haftada doğum için rapor almaları ve aktif çalışan olmaları aranan son şartlar arasındadır.
2018 – Doğum Parası Ne Kadar ve Neye Göre Farklılık Göstermektedir?
2018 – Doğum parası ne kadar sorusunun cevabını en fazla bu parayı almayı hak edenler tarafından merak edilmektedir. Söz konusu ödeme miktarı doğumdan önce ve sonra kullanılan 16 haftalık izin için yapılmaktadır. Eğer çoğul gebelik durumu varsa ödeme 18 haftalık izin üzerinden yapılmaktadır. Tek çocuk dünyaya getirenler için 112 gün esas alınırken çoğul gebeliklerde 126 gün esas alınmakta ve ona göre ödeme yapılmaktadır. Son yapılan düzenlemeler ve asgari ücretteki değişim göz önünde bulundurulduğunda yapılacak olan doğum parası değişmiştir. Buna göre yeni doğum yapmış olan adaylara yaklaşık olarak 4.730 lira doğum parası ödenmektedir. Bu miktar yeni doğum yapmış olan anneleri birçok ihtiyacını karşılayabilecek bir miktar olarak dikkat çekmektedir.
2018 – Doğum parası ne kadar sorusunun cevabı yukarıda net olarak verilmiştir. Söz konusu rakam kişilerin almış oldukları maaşa ve yatan prim sayısına göre de farklılık göstermektedir. Brüt maaşı yüksek olan birisi ile brüt maaşı asgari ücret olan kişilerin alacakları doğum paraları arasında farklılık bulunmaktadır. Maaşı yüksek olan kadınların aldıkları doğum parası miktarı çok daha fazla olmaktadır. Aynı şekilde özellikle son 3 ayda yatan toplam prim sayısının fazla olması da alınacak olan doğum parasının çok daha yüksek olmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı kişilerin alınan doğum paraları hakkında karşılaştırma yapması doğru değildir. Çünkü yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı alınan doğum paraları farklılık göstermektedir. 2018 – Doğum parası ne kadar sorusunun bu şekilde farklı olabileceğinin bilinmesi ve buna göre hareket edilmesi önemlidir.
2018 – Doğum Parası Ne Kadar ve Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar
2018 – Doğum parası ne kadar konusu genel hatlarıyla bu şekilde olup bunun dışında bilinmesi gereken önemli bir husus bulunmaktadır. Bu paranın alınabilmesi için mutlaka başvuru yapılması gerekmektedir. Doğum parası için başvurunun en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmaları ve başvuru sırasında da doğum öncesi alınan rapor, doğum raporu ve vizite kağıdıyla gidilmelidir. Yapılacak başvuru esnasında gerekli olan farklı bir evrak olması durumunda buradan bilgi verilmekte ve kişilere gereken yönlendirme yapılmaktadır. Böylece kişiler başvuru konusunda karışıklık yaşamamış olmaktadırlar.
2018 – Doğum parası ne kadar konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesinin bu paranın doğum yardımı ile karıştırılmaması gerektiğidir. Bu durum üst taraflarda vurgulanmış olmasına rağmen tekrar hatırlatmakta fayda vardır. Söz konusu olan doğum yardımı ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için ise 600 liradır. Doğum parası ise yukarıda da belirtildiği gibi çok daha yüksektir.