2018 – Bekçilik İçin Gereken Evraklar Nelerdir ?

12.06.2018
3.618
A+
A-
2018 – Bekçilik İçin Gereken Evraklar Nelerdir ?

Çarşı ve Mahalle Bekçisi mesleği uygulamasının yeniden başlamasıyla birlikte bu meslekleri icra etmek isteyen adaylar da büyük heyecan duymaya başladı. Hem devlet güvencesi altındaki bir meslek olması sebebiyle hem de lise mezunu adayların da başvurabileceği bir meslek olmasından ötürü çarşı ve mahalle bekçiliği alımlarına yönelik büyük bir talep oluşmuş durumda. Özellikle başvuruların da başlamış olmasından dolayı şu sıralar birçok aday çarşı ve mahalle bekçiliği ile ilgili araştırmalar yapıyor.

Bu meslekleri icra etmek için tüm emniyet gücü birimlerinde olduğu gibi çarşı ve mahalle bekçiliği mesleğinde de bazı kriterler ve adaylarda aranan birtakım şartlar vardır. Bu şartlar hemen hemen diğer emniyet gücü birimleriyle benzer olsa da bazı farklılıklar mevcuttur. Özellikle de adayların çarşı ve mahalle bekçiliği alımlarının yeni başlayan uygulamalardan biri olmasından dolayı kafalarında birçok soru işareti olduğunu tahmin edebiliyoruz. PMYO,POMEM VE PAEM gibi çeşitli polis eğitim birimleri için uzun yıllardır alım yapılıyor ve insanlar da bu eğitim birimleri ile ilgili birçok bilgiye ulaşabiliyor.

Ancak çarşı ve mahalle bekçiliği mesleği uzun süredir kaldırılmış bir emniyet gücü birimi olduğundan ve yeniden başladığından dolayı birçok adayın kafasında çeşitli sorular bulunması gayet dolaydır. Adaylar için en önemli sorulardan biri de istenilen belgeler konusunda olmaktadır. Birçok aday çarşı ve mahalle bekçiliği için başvurmayı düşünürken, aynı zamanda da bu mesleğe girebilmek adına yapılması gerekenleri ve olması gereken belgeleri araştırmaktadırlar. Sizlere detaylı olarak çarşı ve mahalle bekçiliği başvurusunda bulunan adayların sahip olması gereken belgeleri ve yapılması gereken işlemlerle birlikte adayların işine yarayacak bilgileri aktarmaya çalışalım.

2018 – Bekçilik Alımlarına Başvuran Adaylardan İstenilen Belgeler

2018 yılı itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışmak üzere 7000 tane çarşı ve mahalle bekçisi alınacağını biliyoruz. Bu 7000 tane çarşı ve mahalle bekçisi adayından istenilen bazı yeterlilikler ve belgeler olduğunu da söylemekte fayda var. Çarşı ve mahalle bekçiliği için başvuruda bulunacak adayların aklındaki en önemli sorulardan biri olan 2018 çarşı ve mahalle bekçiliği başvurusunda bulunan adaylardan istenilen belgeler nelerdir sorusu için sizlere detaylı şekilde bilgi aktarmamız gerekirse;

  • Çarşı ve mahalle bekçiliği için başvuruda bulunacak olan adayların tamamının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı bir kimliği olmak zorundadır. Çarşı ve mahalle bekçiliğinde bulunacak adaylar için istenilen ilk belge kimlik numarası yazılı olan bir Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesidir. Eğer adaylar Türk olupta yurtdışındaki ülkelerden birinde ikamet ediyorlarsa ve Türk vatandaşlıkları varsa başvurmaları mümkündür. Ancak Türk olmalarına rağmen yurtdışındaki ülkelerden birinin vatandaşlığını almışlarsa başvuruda bulunamazlar. Ayrıca Türkiye’de ikamet eden ancak yabancı uyruklu olan, yani yabancı bir ülkenin vatandaşı olan kimseler de başvuruda bulunamazlar.

 

  • Çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyen tüm adayların sınav başvuru dilekçesi olmak zorundadır. Bu dilekçelerini kendileri doldurup eksiksiz şekilde teslim etmeleri gerekir. Sınav başvuru dilekçesi olmayan adaylar çarşı ve mahalle bekçisi olamazlar.

 

  • Tüm adayların başvru şartlarına sahip olmaları durumunda Halk Bankası PA hesaplarına sınav ücretlerini yatırıp dekontlarını almış olmaları Alacağınız bu dekont sizin parayı yatırdığınızı belirtir ve saklamanız gereken belgelerden biridir.

 

  • Adaylar için aranılan bir diğer belge de en az lise veya dengi bir okuldan mezun olduğunu gösteren diploma veya diploma yerine geçebilecek okuldan alınan bir belge olmalıdır. Bununla birlikte lise eğitimlerini yurtdışında sürdürmüş olan adayların okudukları lisenin Türkiye Cumhuriyeti’nde kabul edilen bir lise olması mecburidir. Ayrıca belgenin aslı da fotokopisi de elinizde bulunmalıdır.

 

  • Çarşı ve mahalle bekçisi olmak isteyen ve adayların kafasını karıştıran en önemli belgelerden biri de adayların başvuruda bulunduğu şehirde en az 1 yıldır ikamet ettiğine dair alınacak belgedir. Bu belge sizin bulunduğunuz ve görev yapmak istediğiniz ilde en az 1 yıldır olduğunuzu kanıtlar nitelikte olacaktır. Muhtarlıklara giderek bu konuyla ve belgeyle ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

  • Adayların askerlik terhisine dair belgenin aslı ve fotokopisi de adaylarda bulunması gereken belgelerdendir. Ayrıca eğer aday askerlik yapmamış ancak sağlık sorunu vs. gibi sorunlardan dolayı muafsa, çarşı ve mahalle bekçiliği yapıp yapamayacağıyla ilgili daha detaylı bilgilyi yetkili kurumlardan edinmenizde fayda var.

 

  • Adaylar arasında yaş düzeltmesi yaptırmış olanlar varsa bu adayların kimlikleriyle birlikte yaş düzeltme belgesini de getirmeleri gerekir. Ayrıca kimlik getiren adaylar kimliklerinin fotokopisini de getirmelidir.

 

  • Tüm adaylar 4 adet biyometrik fotoğraf getirmek zorundadır. Bu fotoğrafların tamamının son 1 yıl içerisinde çekilen fotoğraflar olması gerekir.

 

  • Adaylar kendilerinde yönetmelikte yer alan 5. Maddede bulunan engel teşkil eden durumların bulunmadığına dair yazılı beyan vermek zorundadır. Eğer aday evliyse eşi de aynı şekilde engel teşkil eden hallerin olmadığına dair yazılı beyan vermek zorundadır.

 

  • Şehit ya da vazife malulü olanların çocukları veya eşleri başvuru yapıyorsa bu durumlarla ilgili olarak yetkili kurumdan onaylı örnek belgesi alınması gereklidir.

 

  • Sağlık bilgilendirme formu da adaylardan istenilen belgelerdendir. Bu rapor detaylı olmalıdır ve sağlık bilgilendirme formu, ilaç raporu gibi bilgileri içermelidir. Ayrıca herhangi bir öğrencilik veya personel alımlarında başvurduğu adaylıklardan sağlık nedenleri dolayı ile ayrıldıysa bunun raporu da ilgili kurumlara verilmelidir.

Çarşı ve mahalle bekçiliği ile ilgili ön başvurular 8 haziran tarihinde başlamış bulunmakta. Bu mesleğe başvuruda bulunacak olan adayların ön başvurularını yapmaları ve yapılacak olan yazılı sınavla birlikte fiziki ve sözlü mülakat sınavlarına da hazır olması gerekmektedir. Daha detaylı bilgiler için kurumların resmi sayfalarını ziyaret etmeyi unutmayın.

Bekçilik Başvurusu Nasıl Yapılır ? Şartları Nelerdir ?

2018 – Bekçilik Sınavında Sorulacak Sorular ?

Renk Körlüğü ve Çarşı-Mahalle Bekçiliği

Polis
Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 30 YORUM
  1. Hakan dedi ki:

    17 bin alım olacak denildi sadece 7000 bin alım oldu ve içlerinde 8 il olmak üzere alım olmadı ve mersin de alım ne zaman olacak bilgi verirseniz seviniriz

    1. Admin dedi ki:

      10 bin alımı sonbahar gibi olacak gibi.

  2. Nuşin dedi ki:

    Askerliği tecilli olanlarda başvurulmalı şartların değişmesi gerek

  3. Jacob dedi ki:

    Admin merhaba, benim merak ettiğim şey şudur: Bekçi ya da polis görev dışında izinli olduğu günlerde kafe restoran bar gibi ya da spor salonu gibi mekanlara silahıyla mı gitmek zorundadır, eğer oyleyse ne şekilde saklamalıdır kalabalık ortamlarda, saygılar.

  4. Ahmeg dedi ki:

    Admin iyi akşamlar benim dudağım da iz var doğuştan yarık dudak ama çok belli değil ben başvuru yaptım sorun olurmu

    1. Admin dedi ki:

      Doktor takdirinde.

  5. Harun dedi ki:

    Ön başvurudan sonra nadıl bir yol izlemeliyiz

    1. Admin dedi ki:

      sonucu bekleyeceksiniz

  6. Ali dedi ki:

    Ben askerdeyken psikatriye gittim ve hava değişimi aldım ilaç kullandım yani öyle askerlik psikolojiyle alakalı bişeydi şimdi hiçbirsey im yok çok şükür askerlikte bitti ilaç falanda kullanmıyorum bu bi engel teşkil edermi yada bunu onlar araştırmalarda görürlermi

    1. Admin dedi ki:

      doktor takdirinde

  7. hilal dedi ki:

    engel teşkil eden durumların bulunmadığına dair yazılı belgeyi ve sağlıksağlık bilgilendirme formunu nerden bulabilirim???

    1. Admin dedi ki:

      sonra açıklanacak.

  8. hilal dedi ki:

    sağlık bilgilendirme formu ve engel halinin bulunmadıığını beyan eden belgeyi nerden nasıl bulabilirim çok acilll???????

    1. Admin dedi ki:

      İleride açıklanacak.

  9. Harun dedi ki:

    Admin ben ön başvuruyu yaptım ama başka biyere başvuru yapmadım asıl başvuru 22 haziran dan sonra mı? yapılacaktır.

    Adaylar kendilerinde yönetmelikte yer alan 5. Maddede bulunan engel teşkil eden durumların bulunmadığına dair yazılı beyan vermek zorundadır. (Bunu nasıl yapacağız)

    1. Admin dedi ki:

      Ön başvuru yaptıysan bekleyeceksin.

  10. Tarık dedi ki:

    Admin başvuruyu yaptık şimdi evrak felan ne yaptıracaz bunun hakkında bilgi verebilirsiniz başvurudan sonra ne yapacaz

    1. Admin dedi ki:

      Bekleyin.

  11. Muhammad dedi ki:

    Evrak teslimi ne zaman bilen var mı

    1. Admin dedi ki:

      Duyuru yapılacak

  12. tayfun dedi ki:

    Sağlık bilgilendirme formu da adaylardan istenilen belgelerdendir. Bu rapor detaylı olmalıdır ve sağlık bilgilendirme formu, ilaç raporu gibi bilgileri içermelidir. Ayrıca herhangi bir öğrencilik veya personel alımlarında başvurduğu adaylıklardan sağlık nedenleri dolayı ile ayrıldıysa bunun raporu da ilgili kurumlara verilmelidir

    sağlık raporumu isteniyor anlamadım

    1. Admin dedi ki:

      Hayır.

  13. Oğuzhan dedi ki:

    ADMİN BU SINAV DİLEKÇESİNİN ÖRNEĞİNİ NERDE BULABİLİRİZ VE NASIL DOLDURACAZ

  14. Zafer dedi ki:

    Ben terhis belgesini bulamıyorum e devletten cıkarsam kabul olur mu

    1. Admin dedi ki:

      Kabul olur.

  15. emre dedi ki:

    başvuru dilekçesinde yazan adli sicil kaydında geçen yazılı beyandan kastettiği nedir nasıl yapacağım

    1. Admin dedi ki:

      Sicilim yok yazarsın.

  16. Deniz dedi ki:

    On sağlık komisyonundan geçiş yaptık yazılı sınav tarihi ne zaman açıklanacak

    1. Admin dedi ki:

      Belli değil.

  17. Yavillioğlu dedi ki:

    Askerden muaf raporum var başvuru yapabilirmiyim yapsam bile nasıl bir yol izleyeceğim arkadaşlar lütfen yardımcı olun