Güncel Bilgiler

Fiziki yeterlilik parkuru nasıl oluyor?

Polis Akademisi, 2024 Yılı 1. Dönem İç Güvenlik Fakültesi Giriş Sınavı Fiziki Yeterlilik Parkur Talimatı'nı Açıkladı

Fiziki Yeterlilik Sınavı parkuru, toplamda 72 metre uzunluğunda, 7 istasyondan oluşan bir yapıya sahiptir. Bu parkur, adayların denge, kondisyon, çeviklik, çabukluk ve esneklik gibi özelliklerini değerlendirmek amacıyla tasarlanmıştır. Adayların süreleri, fiziki yeterlilik sınavı komisyonu ve aday tarafından görülebilen dijital fotoselli süreölçer cihazıyla ölçülecektir. Fotosel cihazının başlama ve bitiş noktalarındaki sensörler arasındaki mesafe en az 3 metre genişlikte olacaktır.

Parkurun yerleştirilmesi aşamasında, etaplarda kullanılacak aletlerin konumları belirlenip işaretleme bantlarıyla sabitlenecektir. Sınav öncesinde adaylar gruplar halinde parkuru tanıyacak, bu sırada oluşabilecek herhangi bir sakatlanmadan komisyon sorumlu olmayacaktır.

Adaylar, kimliklerini komisyona teslim ettikten sonra parkurun başlama noktasına geçer, kameraya doğru dönerek kendilerini tanıtır ve “BAŞLA” komutuyla parkura başlarlar.

Parkurun Etapları:

1. Sıçrama Tahtası Etabı:
– Adaylar, 5 kez sağa ve sola çift ayakla sıçrama yaparlar. Sıçramalar, jimnastik sıçrama tahtası üzerinden yapılır. Eksik sıçrama için 2 saniye ceza eklenir. Nizami olmayan sıçramalar sayılmayacak ve sıçrama tahtasının devrilmesi durumunda 2 saniye ceza uygulanacaktır.

2. Lastik İçinden Geçme Etabı:
– Adaylar, 6 lastik içinden tek ayakla geçerler. Her bir lastik için içerisine basılmadığı takdirde 2 saniye ceza uygulanır. Hiçbir lastiğe basılmaması diskalifiye sebebidir.

3. Ağırlık Taşıma Etabı:
– Erkek adaylar 30 kg, kadın adaylar 20 kg ağırlığındaki kum torbalarını taşıyacaklardır. Ağırlıkları eksik taşıma veya yanlış yerleştirme durumlarında cezalar eklenir. Duba devirmek veya ağırlıkları atmak diskalifiye nedenidir.

4. Sağlık Topuna Dokunma Etabı:
– Adaylar, sağlık toplarına 3 kez dokunurlar. Eksik dokunma durumunda 2 saniye ceza uygulanır. Toplara hiç dokunmadan geçmek diskalifiye ile sonuçlanır.

5. Takla Atma Etabı:
– Adaylar, takla hareketi yapmadan önce dubanın dışından dolaşır. Dubayı devirmek veya takla atmamak durumunda 1 saniye ceza verilir, takla atmayan aday diskalifiye olur.

6. Slalom Koşu Etabı:
– Adaylar 6 slalom çubuğu arasından geçerler. Eksik geçiş veya çubuk devirmek 2 saniye ceza getirir. Çubukların dışından geçmek diskalifiye sebebidir.

7. Engel Etabı:
– Adaylar, üstten ve alttan geçilen 4 engeli tamamlar. Engel devirmek veya eksik geçiş 2 saniye ceza ile sonuçlanır.

Genel Kurallar:
– Adayların süreleri kronometre ile ölçülür ve herhangi bir tereddüt durumunda kamera kayıtları kontrol edilir.
– Parkurun herhangi bir istasyonunu tamamlamayan aday diskalifiye olur.
– Adaylar, sınav süresince nizami hareketleri gerçekleştirmek zorundadırlar; aksi takdirde diskalifiye edilirler.
– Teknik arıza dışında sınav tekrarına izin verilmez.
– Sınavda 70 puanın altında kalan adaylar başarısız sayılır ve mülakat aşamasına geçemezler.

Adayların başarılı sayılabilmeleri için erkeklerin 48 saniyede, kadınların ise 52 saniyede parkuru tamamlamaları gerekmektedir. 100 tam puan alabilmek için erkek adayların 40 saniye, kadın adayların ise 44 saniye ve altındaki sürelerde parkuru tamamlamaları gerekmektedir.

Adaylar sınava spor kıyafetleriyle katılacaklardır.

Polis

Merhaba. Polislik mesleğiyle ilgili tecrübelerimden yararlanarak sorularınızı cevaplıyorum. www.polisnoktasi.com platformunda içerik editörlüğü yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün